کاربرد مدلHydrus-۲D در بررسی تغییرات رطوبت خاک زیر درختان پسته با سیستم قطره ای زیر سطحی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 13، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-13-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 415
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین دهقانی سانیج

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی ، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

حمیدرضا حاجی آقا بزرگی

کارشناس ارشد بخش مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، ایران

الهه کنعانی

دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

چکیده

سامانه آبیاری قطره­ای زیر­سطحی روش مناسبی برای تامین آب مورد نیاز گیاهان در محیط ریشه می­باشد. مدیریت این روش آبیاری متکی بر علم توزیع آب در حجم خاک مرطوب است. مدل­های شبیه­ سازی کامپیوتری می­توانند در بدست آوردن این دانش ارزشمند بکارگرفته شوند. در این پژوهش شبیه­ سازی توزیع رطوبت خاک در منطقه ریشه گیاه تحت سامانه آبیاری قطره ­ای زیر­سطحی با استفاده از مدل HYDRUS-۲D و بر­اساس یک تحقیق میدانی در در یک باغ پسته در منطقه صفاییه از توابع شهرستان سرخه در استان سمنان در طی سال زراعی ۱۳۹۲-۱۳۹۱ مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای پژوهش شامل سه رژیم آبیاری منطبق بر مدیریت زارع (I۱)، نیاز آبی (I۲) و نیاز آبی و آبشویی (I۳)، سه عمق نمونه ­گیری ۲۵، ۵۰ و ۷۵  سانتی­متری و در زمان قبل و بعد از آبیاری بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در منطقه ریشه گیاه، درصد رطوبت حجمی مشاهده­ ای و برآورد شده نسبتا بهم نزدیک بودند و حاکی از آن بود که مدل HYDRUS-۲D قادر به شبیه­سازی میزان رطوبت خاک در منطقه ریشه گیاه پسته است و این توانایی را دارد که شرایط رطوبتی خاک را در طول دوره آبیاری و تحت شرایط رژیم­های مختلف آبیاری و در اعماق مختلف خاک با دقت بالایی تخمین بزند. روند برآورد مدل در توزیع افقی و عمودی رطوبت نسبت به مقادیر مشاهده ­ای حالت بیش ­برآورد داشت. ارزیابی ­های آماری نیز با توجه به پارامتر­های ضریب تبیین بین ۰/۷۶ تا ۰/۹۰ و RMSE  بین ۲/۲۳ تا۴/۰۱ حاکی از دقت خوب مدل عددی HYDRUS-۲D و توانایی خوب مدل در پیش­بینی مقدار رطوبت در شرایط مزرعه­ای بود.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی آبیاری, توزیع رطوبت, رژیم آبیاری, مدیریت آبیاری, HYDRUS-۲D

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.