مطالعه آزمایشگاهی افزایش کارایی مانع شبکه ای انعطاف پذیر در برابر جریان واریزه ای

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-13-3_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سرور رضاپوریان قهفرخی

بخش مهندسی آب دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

محمد مهدی احمدی

بخش مهندسی آب دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

کورش قادری

استادیار بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

مانع انعطاف پذیر شبکه ای(Flexible debris flow barriers) نوعی از اقدامات سازه ی کاهش خطرات جریان های واریزه ای است که نسبت به موانع بتنی مقرون به صرفه تر است. این مانع با موفقیت برای توقف یا کاهش حجم واریزه های جریان بدون آسیب رساندن به پایین-دست مورد استفاده قرار گرفته است. کارکرد مانع برای مهار جریان واریزه ای تماما گراولی بصورت آزمایشگاهی بررسی شد. پارامترهای مشخصه فهرست و با استفاده از آنالیز ابعادی رفتار این سازه در مقابل جریان واریزه ی سنگی توسط پارامترهای بدون بعد مشخص و برنامه ریزی و انجام آزمایشات صورت گرفت. نتایج حاصل از آزمایش ها، کارایی مانع شبکه ای با بازشدگی و هندسه متفاوت در مقابل جریان واریزه ای با غلظت جریان و سرعت جریان واریزه ی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شیب آبراهه معیاری برای بیان سرعت جریان واریزه ی است و نوع شیار های روی مانع، از موثرترین پارامتر ها در عملکرد مانع می باشند. ۲۵ درصد افزایش پارامتر ارتفاع رسوب انباشته شده با تغییر ۲ درجه در شیب فلوم حاصل شده است. کاهش ۷ و ۵/۱۲ درصدی پارامتر طول کپه واریزه ها در بالادست مانع با تغییر در محل شیار های عمودی تعبیه شده بر روی مانع توسط آزمایشات انجام شده مشاهده شده است. همچنین، فشار های وارد به مانع در هر جریان محاسبه شده که می تواند در طراحی صحیح مانع بسیار تاثیرگذار باشد.

کلیدواژه ها

جذب انرژی جنبشی, جریان واریزه ای, راندمان کنترل, رفتار دینامیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.