تحلیل هیدرولیکی چرخش سرریز- دریچه نیم استوانه ای با بازشدگی ثابت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-3_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 292
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا ضیایی فر

کارشناس گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مهدی مفتاح هلقی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محسن مسعودیان

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

امیراحمد دهقانی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

سازه های کنترل و اندازه گیری جریان نظیر دریچه ها و سرریزها از اجزای مهم در شبکه های آبیاری و زهکشی می باشند. با توجه به مشکل رسـوب گذاری در سرریزها و تجـمع مواد شـناور پشت دریچه ها، مدل سازه ترکـیبی سـرریز- دریچه پیشنهاد گردید تا مواد قابل ته نشین به راحتی از دریچه خارج و مواد معلق به شکل بهتری از روی سرریز تخلیه شوند. یکی از انواع آن، سرریز- دریچه نیم استوانه ای است که به علت انحنای خطوط جریان و چسبیدن جریان به بدنه ی سازه دارای مزایایی از جمله سهولت عبور اجسام شناور، سهولت طراحی، ضریب دبی عبوری بالا نسبت به سایر سازه های ترکیبی (لبه تیز و لبه پهن و ...) می باشد. در این پژوهش، هیدرولیک جریان عبوری از مدل فیزیکی سرریز- دریچه نیم استوانه ای با چرخش حول مرکز و لبه نیم استوانه از صفر تا ۱۸۰ درجه با ارتفاع بازشدگی دریچه ثابت، بررسی شد. آزمایش ها در کانالی مستطیلی و افقی به طول ۱۱ متر و عرض ۳۰ سانتی متر، تحت سه مدل سرریز- دریچه نیم استوانه ای با قطرهای ۷۰، ۱۲۰ و۱۶۰ میلی متر انجام شد. کم ترین ضریب دبی در زاویه۹۰ درجه و بیش ترین آن به ترتیب در زوایای ۴۵ و۳۰ درجه اتفاق افتاد. برای قطرهای ۷۰، ۱۲۰ و ۱۶۰ میلی متر، کم ترین پس زدگی آب به ترتیب در زاویه ی صفر، ۴۵ و ۳۰ درجه مشاهده شد و بیش ترین آن برای هر سه قطر، در۹۰ درجه حاصل گردید. همچنین، در نسبت عمق آب بالادست به میزان بازشدگی دریچه ی ثابت، برای زوایای مورد بررسی، با افزایش قطر، ضریب دبی سازه ترکیبی کاهش یافت. نتایج نشان داد که علاوه بر زاویه ی قرارگیری انحنای نیم استوانه نسبت به افق، قطر سازه بر ضریب دبی و پس زدگی سازه ترکیبی موثر می باشد.

کلیدواژه ها

پس زدگی آب, سازه ترکیبی, ضریب دبی, محور چرخش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.