بررسی خشک سالی با استفاده از دو شاخص خشکی دما- گیاه TVDINDVIوTVDILAI مبتنی بر تصاویر سنجنده MODIS در مقیاس منطقه ای (مطالعه موردی : استان خراسان شمالی )

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازیلا شاملو

کارشناس ارشد مهندسی منابع آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا فریدحسینی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

امین علیزاده

استاد گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

جواد امیدوار

کارشناس ارشد آبیاری زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

خشک­سالی از خطرات عمده مناطق خشک و نیمه­خشک جهان است که اثرات زیادی در بسیاری از بخش­های اقتصادی به ویژه منابع طبیعی می گذارد. در طی دو دهه اخیر ایران از چندین خشک­سالی شدید کشاورزی رنج برده که باعث کاهش مشخص در تولیدات کشاورزی شده است. در این مقاله سعی بر این است تا با استفاده از دو شاخص خشکی دما- گیاه TVDINDVI  و TVDILAIو همچنین با بکارگیری محصولات دمایی و پوشش گیاهی سنجنده مودیس به بررسی خشک­سالی منطقه­ای از دیدگاه کشاورزی در استان خراسان شمالی طی سه سال تر ۱۳۸۲-۱۳۸۱ سال خشک ۱۳۸۶-۱۳۸۷ و سال نرمال ۱۳۹۲-۱۳۹۱ پرداخته شد و کارایی دو روش مذکور مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص TVDILAIنسبت به TVDINDVI دوره­های خشکی را بهتر پایش می کند. نتایج همبستگی خطی بین شاخص های خشک­سالی و مقادیر بارش تجمعی طی۱۶ روز دوره تصویر، ۱۶ روز پیش از تصویر و ۱ ماه، ۲ ماه، ۳ ماه، ۵ ماه و ۷ ماه قبل از تصویر نیز نشان داد که همبستگی شاخص ها به ویژه شاخص TVDILAIبا بارش تجمعی ۲ ماه قبل از تصویر نسبت به بارش در سایر بازه­های زمانی بیش­تر است که این مسئله به دلیل پاسخ تاخیری پوشش گیاهی به بارندگی است.

کلیدواژه ها

خشک سالی, خراسان شمالی, مودیس, LAI, NDVI, TVDI

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.