مدل سازی هیدرولیکی شبکه آبرسانی فضای سبز با استفاده از EPANET و پیش بینی مشخصات هیدرولیکی آن به کمک هوش مصنوعی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-1_017
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 414
نویسندگان
استادیار، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان
مهنندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
استاد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان
استاد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان
چکیده
بروز مشکل در هر یک از بخشهای شبکههای آبرسانی، در اثر پدیدههای ناشی از نوسانات فشار و یا سرعت، میتواند سبب ایجاد اختلال در زندگی مصرفکنندگان گردد. برای جلوگیری از بروز این گونه مشکلات، طراحی مناسب و مدیریت بهینه شبکهها از اهمیت بالایی برخوردار است. در پژوهش حاضر، کنترل فشار و سرعت جهت جلوگیری از بروز مشکلات در شبکه آبرسانی بررسی شده و همچنین مشخصات هیدرولیکی جریان در لولهها توسط شبکه عصبی مصنوعی پیشبینی گردید. در این راستا، ابتدا با زونبندی شهر کنگاور در استان کرمانشاه (به عنوان مطالعه موردی) به نواحی ششگانه براساس پارامترهای توزیع، ترسیم شبکههای آبرسانی فضای سبز برای شهر با دوره طرح ۱۰ساله و جمعیت هدف ۹۵ هزار نفر، بر اساس الگوی آبیاری ۲۲ ساعته در شبانهروز و سرانه فضای سبز ۶/۲۹ مترمربع در انتهای دوره طرح انجام گردید. سپس، با استفاده از نرمافزار EPANET به تحلیل فشار، سرعت و دبی در شبکه پرداخته شد. براساس نتایج حاصل، بیشینه فشار در گره ۳-۳ در ناحیه سوم فشاری روی داد که در حدود ۱۰۰ متر آب است و بیشینه میزان سرعت در شبکه، در حدود ۴/۱ متر بر ثانیه بهدست آمد. همچنین، نتایج نشان داد که دبی استفاده شده برای شبکه با توجه به قطر لولهها و مسیرهای انتخابی در نواحی مختلف در محدوده مناسب میباشد. در ادامه، با استفاده از مقادیر اندازهگیری شده، شبکه عصبی مصنوعی آموزش داده شد و شبکه بهینه با ضرایب همبستگی ۸۷/۰ و ۸۵/۰ به ترتیب برای فاز آموزش و آزمون، انتخاب شد. سپس دبی، سرعت و افت جریان لوله توسط شبکه بهینه پیشبینی گردید. نتایج نشان دهنده قابلیت بالای شبکه عصبی مصنوعی در تحلیل و پیشبینی مشخصات هیدرولیکی لولههای شبکه آبرسانی بود.کلیدواژه ها
افت فشار, شبکه عصبی مصنوعی, کنگاور, مدیریت شبکه آبرسانی, EPANETاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.