ارزیابی سامانه های نوین آبیاری استان قم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 11، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-11-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خالد احمدآلی

استادیار گروه احیا مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

هادی رمضانی اعتدالی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

نازگل حسینی پژوه

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی

چکیده

در این مطالعه به بررسی وضعیت سامانه­های آبیاری تحت فشار استان قم پرداخته شد. با توجه به این­که ۸۱ درصد سامانه­های اجرا شده تا سال ۱۳۹۵ موضعی و ۱۹ درصد مابقی بارانی بودند بنابراین در این مطالعه ۱۱ سامانه موضعی و سه سامانه بارانی (کلاسیک ثابت آبپاش متحرک، ویلموو[۱] و سنترپیوت[۲]) مورد بررسی قرا گرفت. ابتدا به بررسی خصوصیات آب و خاک مزارع پرداخته شد سپس شاخص­های ضریب یکنواختی (CU)، یکنواختی توزیع (DU)، بازده پتانسیل کاربرد آب در ربع پایین (PELQ)، بازده واقعی کاربرد آب در ربع پایین (AELQ) و کفایت آبیاری (ADirr) محاسبه شد. نتایج نشان داد که درصد شاخص­های مذکور به ترتیب برابر ۶/۷۴، ۸/۶۰، ۶/۶۲، ۶/۶۲ و ۶۲ درصد برای کلاسیک ثابت آبپاش متحرک، ۶/۵۷، ۷/۴۴، ۱/۷۶، ۳/۷۱ و ۸۶ درصد برای ویلموو، ۸۱، ۶۳، ۸۵، ۸۵، و ۷۱ درصد برای سنترپیوت و میانگین وزنی با وزن مساحت مزرعه برای سه شاخص DU، PELQ و AELQ به ترتیب ۹/۵۳، ۳/۴۵ و ۹/۵۳ درصد برای آبیاری موضعی بدست آمد. در نهایت با بررسی مسایل و مشکلات مشاهده شده در حین کار سامانه­ها ملاحظه شد که اغلب مشکلات مربوط به فاز بهره­برداری و برخی نیز مربوط به فازهای طراحی و اجرا می­باشد.  

کلیدواژه ها

آبیاری تحت فشار, آبیاری بارانی, آبیاری موضعی, بهره برداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.