مقایسه تبخیر و تعرق مرجع روزانه محاسبه شده و واقعی در شرایط گلخانه ای در اقلیم نیمه خشک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 9، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-9-6_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید اکبری فرد

کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان - انجمن پژوهشگران جوان،دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

بهرام بختیاری

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

محمد محمد میرحبیبی

کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان - انجمن پژوهشگران جوان،دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

عباس رضایی استخروئیه

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

این مطالعه به منظور مقایسه مقدار حقیقی تبخیر و تعرق  گیاه مرجع (چمن) با مقدار برآورد شده از روش های محاسباتی در گلخانه ای واقع در پنج کیلومتری شهرستان ماهان (در جنوب استان کرمان) با ارتفاع ۱۸۸۰ متر از سطح دریا اجرا شد. داده های هواشناسی شامل دماهای تر و خشک، میانگین روزانه دما، رطوبت نسبی، تشعشع خورشید و ساعات آفتابی از ۲۲ آبان ۱۳۹۰ تا سوم فروردین ماه ۱۳۹۱ در محیط گلخانه برداشت شد. هم­چنین مقدار حقیقی تبخیر و تعرق  مرجع توسط دو عدد میکرولایسیمتر اندازه گیری گردید. تعداد ۱۲ مدل به منظور محاسبه تبخیرتعرق مرجع مورد توجه قرار گرفت. علاوه بر این، میزان تبخیر توسط تشت تبخیر کوچک نیز در محیط گلخانه اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که از بین روش های موردبررسی، روش فائو-۲۴ تابشی با ضریب هم­بستگی (r) ۶۵/۰، ریشه میانگین مربع خطا (RMSE)۸۱/۰، شاخص توافق (d) ۸/۰ و هم­چنین میانگین مطلق خطا (MAE) ۶۵/۰، مناسب ترین مدل در شرایط گلخانه ای در این اقلیم بوده است. روش مک کلود با ضریب هم­بستگی (r) ۱۱/۰، ریشه میانگین مربع خطا (RMSE) ۳۲/۳، شاخص توافق (d) ۳۲/۰ و هم­چنین میانگین مطلق خطا (MAE) ۱۶/۳ اختلاف معنی داری را در مقایسه با مقادیر میکرولایسیمتری در داخل گلخانه داشته است.

کلیدواژه ها

تشت تبخیر, گلخانه, چمن, میکرولایسیمتر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.