تحلیل عدم قطعیت خروجی شبکه عصبی در شبیه سازی هدایت هیدرولیکی اشباع خاک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-9-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن پوررضا بیلندی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

عباس خاشعی سیوکی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

چکیده

هدایت هیدرولیکی اشباع خاک از مهم­ترین ویژگی­های فیزیکی خاک است که در مدیریت آبیاری مزارع، انتقال آلودگی و هم­چنین جریان آب در محیط­های غیراشباع نقش مهمی را دارا است. لیکن در بیش­تر موارد به علت محدودیت­های عملی و یا هزینه­ای، اندازه­گیری آن با دشواری همراه است. از این رو استفاده از مدل­های شبیه­سازی داده محور مانند شبکه عصبی مصنوعی با صرف هزینه کم و کارایی بالا می­توانند جایگزین مناسبی برای این منظور باشد. از آنجا که انتخاب دوره­های مختلف آموزش و آزمون به همراه توابع انتقال و آموزش متفاوت در این نوع مدل­ها به عنوان مهم­ترین منبع خطا می­باشد، لذا عدم اطمینان و قطعیت لازم در مقادیر خروجی شبیه­سازی شده مدل نیز از آن قابل نتیجه­گیری می­باشد. از این رو در این تحقیق بررسی منابع عدم قطعیت مذکور در شبیه­سازی هدایت هیدرولیکی اشباع خاک مورد بررسی قرار گرفته است. در انجام این تحقیق، تعداد ۱۵۱ نمونه از خاک­های زراعی (اراضی اطراف شهرستان بجنورد) انتخاب و متغیرهای موثر چگالی ظاهری و واقعی خاک با کمک رگرسیون مرحله­ای از بین دوازده متغیر مختلف اندازه­گیری شده جهت برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع به کار گرفته شد. نتایج تحلیل عدم قطعیت به­دست آمده از ۱۰۰۰ سری داده مختلف نمونه­گیری شده (با کمک نمونه گیر مونت کارلو) جهت استفاده در دوره­های آموزش و آزمون شبکه عصبی پرسپترون با دو لایه بررسی و ارزیابی گردید. علاوه بر این، عملکرد ترکیب توابع انتقال و آموزش مختلف شبکه عصبی در تمام ۱۰۰۰ سری داده نیز به­عنوان دومین منبع خطا ارزیابی شد. نسبت درصد قرارگیری مشاهدات در بازه اطمینان به پهنای بازه (معیار NUE) برای توابع انتقال لگاریتم سیگموئید (NUE=۰.۵۷) و خطی (NUE=۰.۵۹) نسبت به تابع تانژانت سیگموئید (NUE=۰.۲۵)، بالاتر و بهتر مشاهده گردید. هم­چنین از بین توابع مختلف آموزش تنها تابع کاهش گرادیان دارای زمان اجرای بالاتر و مقدار معیار NUE پایین­تر به نسبت بقیه بوده و بنابراین بیش­ترین عدم قطعیت را در نتایج مقادیر هدایت هیدرولیکی خروجی شبیه­سازی شده داشت.  

کلیدواژه ها

توابع انتقال و آموزش, هدایت هیدرولیکی اشباع خاک, عدم قطعیت شبکه عصبی مصنوعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.