تاثیرکم آبیاری متناوب برعملکرد، اجزا عملکرد و بهره وری آب در ذرت دانه ای سینگل کراس-۷۰۴

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-8-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده طیبه معصومی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی, پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران

علی رحیمی خوب

استاد گروه مهندسی آبیاری و زهکشی ، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران

مجید قربانی جاوید

استادیار گروه زراعت ، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران

محمد هادی نظری فر

کارشناس گروه مهندسی آبیاری و زهکشی ، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

به­منظور بررسی اثر کم آبیاری متناوب بر عملکرد، اجزاء عملکرد و بهره­وری آب در ذرت دانه­ای رقم سینگل کراس-۷۰۴، پژوهشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تیمار آبیاری و سه تکرار در سال ۱۳۹۲ در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران واقع در شهرستان پاکدشت اجرا گردید. تیمارهای آبیاری شامل تیمار A(آبیاری کامل- تیمار شاهد)، تیمار  B(آبیاری متناوب با یک دور آبیاری کامل و دور بعد با  ۸۵ درصد آبیاری کامل تا پایان رشد گیاه)،  تیمار Cو تیمار  Dمانند تیمار B اما با اعمال ۶۵ و ۵۰ درصد آبیاری کامل تا پایان رشد گیاه اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که کم آبیاری متناوب بر صفات وزن خشک بوته، وزن بلال، عملکرد دانه و بهره وری آب اثر معنی­داری داشت. برای رسیدن به بهره­وری آب، ارتفاع بوته، عملکرد زیست توده، وزن بلال و عملکرد دانه­ی بیش­تر، نیازی به آبیاری کامل(۱۰۰درصد) نیست و با آبیاری به صورت تیمار B می­توان به مقدار عملکرد حداکثر رسید. هم­چنین بر اساس همبستگی صفات مشخص شد که وزن بلال بیش­ترین همبستگی مثبت و معنی­داری در سطح یک درصد با عملکرد دانه داشت. پس می­توان پیشنهاد نمود که مناسب­ترین روش اعمال کم آبیاری برای ذرت دانه­ای در این منطقه، آبیاری متناوب با یک دور آبیاری کامل و دور بعد با  ۸۵ درصد آبیاری کامل تا پایان رشد گیاه می­باشد.

کلیدواژه ها

بهره وری آب, کم آبیاری متناوب, عملکرد دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.