تحلیل کیفی چگونگی کنش میان استاد راهنما و دانشجو در فرآیند پژوهش (انجام پایان نامه): مطالعه موردی دانشگاه تهران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه اندیشه های نوین تربیتی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JONTOE-16-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطیه جمشیدی

گروه برنامه درسی و آموزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

مرضیه دهقانی

گروه برنامه های درسی و آموزشی

کمال درانی

دانشگاه تهران

چکیده

ادراک دانشجویان در خصوص فرآیند یاددهی-یادگیری و چگونگی کنش میان استاد و دانشجو، مسائل مختلفی از پیدا و پنهان فرهنگ دانشگاهی را روشن می کند. در این پژوهش به عوامل موثر بر چگونگی این کنش به ویژه در انتخاب استادراهنما از منظر دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه تهران با رویکردی کیفی پرداخته شد. میدان تحقیق دانشگاه تهران بود و نمونه ها که به صورت هدفمند طبقه ای از دو دانشکده ی الف)مهندسی برق و کامپیوتر، ب)حقوق و علوم سیاسی انتخاب شدند، با ۳۹دانشجوی کارشناسی ارشد به اشباع رسید؛ از این تعداد، ۱۹نفر از اطلاع رسان ها، از دانشکده الف و ۲۰نفر از آنان، از دانشکده ب بودند. ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود. برای روایی از بازبینی توسط همکاران و بررسی توسط مصاحبه شوندگان استفاده شد و داده های حاصل از مصاحبه ها با توجه به نظریه انتخاب گلاسر و با کدگذاری موضوعی تحلیل شد. نتایج نشان داد عوامل موثر بر انتخاب استاد راهنما، در هفت مقوله اصلی جای می گیرند: ۱.تصوری که نسبت به پایان نامه و شرایط آموزشی دارند. ۲.ادارکی که از طریق کانال های شناختی کسب می کنند. ۳.تصوری که از توانایی ها و ویژگی های استاد راهنما دارند. ۴.تصوری که نسبت به رشته تحصیلی خود دارند. ۵.تصوری که نسبت به شرایط اقتصادی، فرهنگی، سیاسی کشور دارند. ۶.ادراکی که تحت تاثیر رفتارهای اجتماعی دارند. ۷.تصوری که نسبت به خودو آینده خود دارند. تحلیل پژوهشگران از این مقولات، وجود تفکر سیستمی، میان دانشجویان در انتخاب استاد راهنما است. برای ادراک دانشجویان از چگونگی کنش میان استاد و دانشجو ساختار ادراکی طراحی شد که مراحل مختلف این ساختار عبارتند از: ۱.تعیین خواسته ۲.تعیین مسیر ۳.خود ارزیابی ۴.انتخاب.

کلیدواژه ها

فرآیند یاددهی–یادگیری, کنش میان استاد و دانشجو, برنامه درسی پنهان, کارشناسی ارشد, پایان نامه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.