بررسی وضع موجود و مکانیابی فضای سبز مورد نیاز شهر زابل با استفاده از GIS
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی فضایی(جغرافیا)، دوره: 1، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_SPPL-1-4_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 444
نویسندگان
دانشیار گروه جغرافیا دانشگاه زابل
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه برنامه ریزی شهری دانشگاه گلستان
کارشناس ارشد جغرافیا برنامه ریزی شهری
چکیده
شهرسازی کنونی عمدتا به تمرکز و تجمع جمعیت در سطوح محدودتر منجر می گردد و افزایش تراکم در واحد سطح و گرایش شدید به استفاده از وسیله نقلیه شخصی و وسایل دیگر به افزایش آلودگی و به هم خوردن تعادل زیست محیطی منجر شده است. از طرف دیگر، دخالت در محیط طبیعی و ایجاد محیط های مصنوعی، نیازهای جسمی و روحی انسان را بیشتر بروز داده است. برای رفع این نیازهاست که انسان شهرنشین اقدام به ایجاد باغ ها و فضاهای سبز مصنوعی در داخل شهرها نموده است. در این مقاله توزیع و جانمایی فضاهای سبز شهری زابل با استفاده از پژوهش های میدانی و تحلیل های سیستم GIS مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس یافته های این تحقیق با توجه به جمعیت ۱۳۰۹۳۷ نفری شهر زابل در سال ۱۳۸۵در مجموع سرانه کل فضای سبز ۵۶/۲ مترمربع است که با استاندارد فضای سبز شهری که حداقل ۷ متر سرانه را مطلوب قلمداد می کند، به میزان زیادی فاصله دارد. این در حالی است که توزیع فضایی آن نیز بسیار نامتعادل و نامتناسب است؛ بدین صورت که با استفاده از تحلیل های Spatial Analysis و Buffer توسط نرم افزار GIS توزیع مکانی این فضاها با سلسله مراتب کالبدی شهر همگونی و تناسب ندارد. پژوهش های میدانی نیز نشان می دهد که از ۱۷ مکان مشخص به صورت پارک، تنها ۲ پارک محله ای و ۲ پارک با کارکرد ناحیه ای وجود دارد و لیکن هیچ پارکی با عملکرد شهری وجود ندارد. نکته بسیار مهم در ایجاد فضاهای سبز عمومی به ویژه پارک ها، مکانیابی آنها همسو با ضروریات زندگی شهری و در پاسخگویی به نیاز های شهروندان، با در نظر گرفتن امکانات و محدودیت های شهری است. امکانات رایانه ای نظیر GIS و مدل سازی های آن یکی از ابزارهای تحلیلی فضاهای شهری، ساماندهی، مکانیابی و طراحی و توسعه کاربری های گوناگون محسوب می شوند که در این مقاله برای مکانیابی پارک های شهری در مقیاس ناحیه ای و شهری استفاده شده است.کلیدواژه ها
توزیع مکانی- فضایی, شهر زابل, فضای سبز, توزیع مکانی, فضایی, GIS, مکانیابیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.