بررسی رفتار مکانیکیبالاست در خطوط ریلی با استفاده از روش اجزاء مجزاء (DEM)
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: ششمین کنگره ملی مهندسی عمران
- کد COI اختصاصی: NCCE06_0784
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1345
نویسندگان
استادیار دانشکده مهندسی راه آهن ، دانشگاه علم وصنعت ایران
استادیار دانشکده مهندسی راه آهن ، دانشگاه علم وصنعت ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی خط وسازه های ریلی ، دانشگاه علم وصنعت ای
چکیده
توسعه حمل و نقل ریلی با تکیه بر افزایش سرعت و بار محوری در سالهای اخیر با پیشرفت قابل ملاحظه ای روبرو بوده است . استفاده از بالاست درراه آهن به دلایل متعددی از جمله صرفه اقتصادی ، کمک به زهکشی خط ریلی ، ایجاد حالت ارتجاعی ، جذب صدا و ارتعاش در خط و همچنین سهولت نگهداری تا کنون توجه زیادی را از طرف دست اندرکاران صنعت ریلی به خود معطوف نموده است . بالاست به عنوان مصالحی دانه ای در شرایط عملی تحت تاثیر بار تکراری ناشی از عبور قطار قرار می گیرد و همین موضوع لزوم بررسی رفتار سیکلیک آن را بوسیله ابزار هایعددی و آزمایشگاهی بیش از پیش مشخص می سازد. تحقیقات صورت گرفته در این زمینه بطور عمده بر تعیین تغییر شکل پلاستیک جمع شونده بالاست و همچنین مدول ارتجاعی دینامیکی آن متمرکز بوده و در این بین تاثیر پارامتر هائی همچون آلودگی و اشباع شدگی این مصالح نیز بر رفتار تنش-کرنش سیکلیک آن مطالعه شده است . در تحقیق حاضر ضمن مروری بر ادبیات فنی موجود در زمینه رفتار مکانیکی بالاست ، رفتار بالاست تحت تاثیر بارگذاری سیکلیک ناشی از عبور قطار با استفاده از روش عددی اجزاء مجزاءDEM)و با استفاده از نرم افزار PFC2D مورد بررسی قرار گرفته است . در این راستا و در قالب یک مطالعه پارامتریک ، تاثیر فرکانس و دامنه بارگذاری بر تغییر شکل ماندگار و مدول ارتجاعی این مصالح مورد بررسی قرار گرفته استکلیدواژه ها
سازه خط آهن ، بارگذاری سیکلیک ، رفتار مکانیکی بالاست ، روش اجزاء مجزاءDEM)مقالات مرتبط جدید
- Transport Properties and shrinkage of UHPC Containing Presoaked Scoria Sand
- بررسی الزامات دیوار برشی بتن آرمه با بازشو و راهکارهای بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی این دیوارها
- تحلیل مقایسه ای روش های مکانیکی و پردازش تصویر در ارزیابی ترک های تیر بتنی مسلح
- مقایسه عملکرد انواع اتصالات در قاب های خمشی فولادی تحت اثر بارهای انفجاری
- ارزیابی تاثیر الیاف مختلف بر روی تقویت خواص بتن های خود متراکم
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.