استفاده از گوگرد واسید سولفوریک تولیدی صنایع نفت در اصلاح خاک و افزایش عملکرد گیاهان زراعی
- سال انتشار: 1385
- محل انتشار: اولین همایش تخصصی مهندسی محیط زیست
- کد COI اختصاصی: CEE01_321
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 4277
نویسندگان
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، بخش تحقیقات خاک و آب
چکیده
عنصر گوگرد در پالایش نفت به عنوان یک ماده مزاحم به مقدار زیاد تولید میگردد. گوگرد ورودی به اتمسفر، به شکل اسید سولفوریک همراه بارندگی به زمین بازگشته و سبب نابودی گیاهان می شود. گوگرد همراه مواد آلی و باکتریهای تیوباسیلوس میتواند در اصلاح خاکهای شور و سدیمی و بهبود تغذیه گیاهان بکار رود. افزایش شوری آب که معمولا"همراه با افزایش کاتیون سدیم میباشد میتواند سدیم قابل تبادل خاک را افزایش و باعث از بین رفتن ساختمان خاک شود. به منظور کاهش 3 میلی اکیوالان سدیم تبادلی در صد گرم خاک از سه تیمار ماده اصلاح کننده شامل گوگرد، اسید سولفوریک، گچ و تیمار شاهد ( بدون مواد اصلاح کننده ) و چهار نوع کیفیت آب با شوری های 2 و 4 و 6 و 8 دسی زیمنس برمتر، همراه با کاشت گیاه یونجه بکار رفت. نتایج نشان داد که مواد اصلاح کننده بویژه اسید سولفوریک و گوگرد موجب افزایش عملکرد یونجه گردید. در تیمار شوری 4 دسی زیمنس بر متراستفاده از اسید سولفوریک نسبت به شاهد باعث افزایش شش تن یونجه تر در هکتار گردیده و در تیمار 6 و 8 dS/m افزایش عملکرد یونجه تر ده تن در هکتار بود. نتیجه اینکه با افزایش شوری آب اثر اصلاحی گوگرد و اسید سولفوریک در افزایش عملکرد بیشتر بوده است، با اینحال افزایش عملکردها بین مواد اصلاح کننده مختلف معنیدار نبود در حالیکه اثر تیمارهای کیفیت آب بر میزان محصول معنیدار بوده است. استفاده از ماده اصلاحی گچ موجب افزایش یون کلسیم و رسوب فسفات در خاک شده و میزان فسفر در گیاه یونجه را کاهش معنی دار داد. استفاده از اسید سولفوریک بعنوان ماده اصلاح کننده بعلت کاهش pH خاک بصورت موضعی منجر به افزایش فسفر در گیاه یونجه گردید. کاربرد گوگرد میتواند با اصلاح خصوصیات شیمیائی خاک، سبب بهبود رشد و نمو و افزایش عملکرد و تولید گیاهان زراعی گردد.کلیدواژه ها
گوگرد، اصلاح خاک، گیاهان زراعی، آلودگیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.