مقایسه دو روش ارزیابی ژنتیکی گاوهای هلشتاین ایران بر اساس رکورد شیر تصحیح نشده و تصحیح شده بر مبنای ۳۰۵ روز شیردهی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-26-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 719
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

همایون فرهنگ فر

۱ استاد بخش علوم دامی دانشگاه بیرجند

زکیه آزادوار

۲ دانش آموخته کارشناسی ارشد بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

محمدباقر منتظر تربتی

۳ استادیار بخش علوم دامی دانشگاه بیرجند

محمدرضا اصغری

۴ مربی بخش علوم دامی دانشگاه بیرجند

چکیده

زمینه مطالعاتی: در ارزیابی ژنتیکی گاوهای شیری، استفاده از رکوردهای واقعی و مدل آماری صحیح، اهمیت زیادی دارد.  هدف: این تحقیق، با هدف مقایسه دو روش ارزیابی ژنتیکی گاوهای هلشتاین برای صفت شیر اجرا شد. روش کار: رکوردهای مورد استفاده، مربوط به صفات شیر تصحیح نشده (برای تعداد روزهای شیردهی) و شیر تصحیح شده (بر مبنای ۳۰۵ روز) بودند. تعداد ۳۳۲۱۶۰ رکورد شیر از ۳۳۲۱۶۰ راس گاو شکم اول هلشتاین ایران در ۲۳۱۸ گله که طی سال­های ۱۳۶۹ تا ۱۳۸۹ جمع­آوری شده بودند، استفاده گردید. مدل­های حیوانی شامل اثرات گله، سال و ماه زایش، درصد خلوص حیوان، منشا اسپرم (داخلی، خارجی و نامعلوم)، متغیرهای کمکی طول دوره­ی شیردهی (برای تولید شیر تصحیح نشده)، سن زایش، و اثر تصادفی ژنتیکی افزایشی بود. برازش مدل به­وسیله نرم­افزار DMU اجرا گردید. نتایج: وراثت­پذیری صفات شیر تصحیح نشده و تصحیح شده به­ترتیب ۲۳/۰ (اشتباه معیار ۰۰۴/۰) و ۲۵/۰ (اشتباه معیار ۰۰۴/۰) بود که با یکدیگر تفاوت معنی­دار آماری داشتند. برای گاوهای نر، همبستگی بین ارزش اصلاحی حاصل از دو روش ارزیابی ژنتیکی، با بالا رفتن تعداد دختران آن­ها، افزایش قابل ملاحظه نشان داد. مقدار روند ژنتیکی در دو شیوه­ی ارزیابی مذکور برابر با ۱۸/۲۲ (برای شیر تصحیح نشده) و ۵/۱۸ (برای شیر تصحیح شده) کیلوگرم در سال بود که تفاوت معنی­دار آماری با یکدیگر نداشتند. نتیجه­گیری نهایی: با توجه به مزیت استفاده از رکوردهای واقعی (شیر تصحیح نشده)، پیشنهاد می­گردد برای پیش­بینی ارزش اصلاحی گاوهای هلشتاین ایران از رکوردهای خام شیر در مدل حیوانی استفاده شود که در آن طول دوره­ی شیردهی، به­صورت متغیر کمکی گنجانده شده باشد.

کلیدواژه ها

روند ژنتیکی, مقدار شیر دوره ی شیردهی, گاو هلشتاین ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.