اثرات سطوح مختلف نانوسلنیوم محلول در آب بر عملکرد، جمعیت باکتریایی ایلئوم، خصوصیات استخوان درشت نی، برخی فراسنجه های بیوشیمیایی خون و کیفیت بستر در جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-26-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم سهیرات طرفی

۱ دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین

خلیل میرزاده

۲ دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)

صالح طباطبائی وکیلی

۲ دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)

مرتضی چاجی

۲ دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)

چکیده

زمینه مطالعاتی و هدف: پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر غلظت­های مختلف نانوسلنیوم محلول در آب آشامیدنی بر عملکرد، جمعیت باکتریایی ایلئوم، خصوصیات استخوان درشت­نی، برخی فراسنجه­های خونی و کیفیت بستر جوجه­های گوشتی انجام شد. روش کار: بدین منظور، از ۱۷۶ قطعه جوجه چهارده روزه (راس ۳۰۸) در قالب یک طرح پایه کاملا تصادفی با ۴ تیمار (شامل سطوح ۰، ۱/۰، ۲/۰ و ۳/۰ میلی گرم نانوسلنیوم محلول در آب)، ۴ تکرار و ۱۱ قطعه جوجه در هر تکرار به مدت ۲۸ روز استفاده شد. نتایج: نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از سطوح یاد شده نانوسلنیوم موجب افزایش مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و نیز تغییر معنی­داری در ضریب تبدیل غذایی نگردید (۰۵/۰< P). سطوح مختلف نانوسلنیوم در مقایسه با تیمار شاهد، اثر معنی­داری بر تعداد کل باکتری موجود در نمونه محتویات ایلئوم روده کوچک جوجه­های گوشتی نداشتولی با افزودن نانوسلنیوم در سطح ۳/۰ میلی­گرم در لیتر تعداد باکتری ایکولای در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی­داری افزایش یافت (۰۵/۰> P). از نظر شاخص­های استخوان درشت­نی، از نظر درصد ماده­ی خشک، طول، حجم، قطر اپی­فیز پروکسیمال و قطر ­دیافیز، تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد (۰۵/۰< P). کمترین و بیشترین وزن، درصد وزن نسبی، چگالی و قطر اپی­فیز دیستال درشت­نی به ترتیب در جوجه­های گروه شاهد وجوجه­های مربوط به تیمار حاوی ۳/۰ میلی گرم در لیتر مشاهده شد (۰۵/۰> P). افزایش سطوح مختلف نانوسلنیوم در مقایسه با گروه شاهد، اثر معنی­داری بر pH و درصد رطوبت بستر در سن ۲۱ روزگی و  pH بستر در سن ۴۲ روزگی نداشتند (۰۵/۰< P) درحالیکه در سن ۴۲ روزگی با افزودن نانوسلنیوم محلول در آب در سطح ۳/۰ میلی­گرم در لیتر نسبت به تیمار شاهد درصد رطوبت بستر به طور معنی­داری کمتر بود (۰۵/۰> P).  بالاترین سطح فعالیت آنزیم کبدی آلانین­آمینوترانسفراز در جوجه­های دریافت کننده ۲/۰ میلی گرم نانوسلنیوم محلول در آب و کم­ترین سطح فعالیت آنزیم آلانین­آمینوترانسفراز نیز در جوجه­های گروه شاهد مشاهده گردید (۰۵/۰> P). همچنین فعالیت آنزیم آلکالین­فسفاتاز در جوجه­های دریافت کننده  سطح ۱/۰ میلی گرم نانوسلنیوم محلول در آب­، به طور معنی داری کمتر از جوجه­های گروه شاهد بود (۰۵/۰> P). نتیجه­گیری نهایی: بر اساس نتایج این آزمایش استفاده از نانوسلنیوم محلول در آب در سطح ۳/۰ میلی­گرم در لیتر، اثرات مطلوبی بر برخی از شاخص­های استخوان درشت­نی و آنزیم های آسپارتات­آمینوترانسفرازو آلکالین­فسفاتاز در جوجه­های گوشتی دارد.  

کلیدواژه ها

جوجه گوشتی, نانوسلنیوم, جمعیت باکتریایی ایلئوم, استخوان درشت نی, آلانین آمینوترانسفراز, آلکالین فسفاتاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.