بررسی رابطه بین اهداف پیشرفت و عملکرد تحصیلی در دانش آموزان مدارس تیزهوشان و مدارس عادی: نقش میانجی گرایانه سبک های تفکر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پژوهش های علوم شناختی و رفتاری، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CBS-3-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت محمودی

کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

علی عیسی زادگان

استادیار روان شناسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

جواد امانی ساری بگلو

دانشجوی دکتری روان شناسی تربیتی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

افسانه کتابی

کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

  هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین اهداف پیشرفت و عملکرد تحصیلی با توجه به نقش واسطه ای سبک های تفکر نوع اول، در میان دانش آموزان تیز هوش و عادی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه مورد مطالعه دانش آموزان تیز هوش و عادی سال سوم دبیرستان، ناحیه ۱ شهر اورمیه بود. بدین منظور ۲۰۰ دانش آموز از مدارس عادی، و ۱۵۰ دانش آموز از مدارس تیزهوشان به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند؛ و به پرسشنامه اهداف پیشرفت میگلی و همکاران (۲۰۰۰) و پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ و واگنر (۱۹۹۲) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که سبک تفکر نوع اول نقش میانجی را در رابطه بین اهداف پیشرفت و عملکرد تحصیلی دارد (p=۰.۰۰۱) . نتایج مقایسه گروهی نشان داد که اثر اهداف تبحری بر سبک تفکر نوع اول در تیزهوشان بیشتر از عادی ( p=۰.۰۰۱ ) و اثر اهداف عملکرد- اجتناب در عادی بیشتر از تیزهوشان بود ( p=۰.۰۵ )، درحالی که اثر اهداف عملکرد- رویکرد بر سبک تفکر نوع اول در هر دو گروه تفاوت معناداری با هم نداشت. شاخص های برازش مدل (۹۰/۰ CFI = ، ۰۸/۰ RMSEA= ، ۹۸/۰= GFI تیزهوشان و۹۰/۰= GFI عادی) نشان داد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است.

کلیدواژه ها

اهداف پیشرفت, سبک تفکر نوع اول, دانش آموزان تیزهوش, عملکرد تحصیلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.