نقش بخشش و رضایت از زندگی در تبیین خوددلسوزی دانشجویان دانشگاه گیلان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهش های علوم شناختی و رفتاری، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CBS-7-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 318
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی حسین خانزاده

گروه روانشناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

سیده زینت فلاح مرتضی نژاد

روان سنجی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

محبوبه طاهر

دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

سیده زهرا سید نوری

روانشناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

در روان­شناسی معاصر بر پژوهش در حوزه روان­شناسی مثبت و توانمندی­های انسان تاکید بسیاری می­شود. یکی از متغیرهای نوظهور در حوزه روان­شناسی مثبت، مفهوم خوددلسوزی است. این پژوهش با هدف بررسی نقش بخشش و رضایت از زندگی در تبیین خوددلسوزی دانشجویان دانشگاه گیلان انجام شد. طرح پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، تمام دانشجویان دانشگاه گیلان را در سال تحصیلی ۹۴-۱۳۹۳ شامل می شد. نمونه­ای به حجم ۳۰۰ نفر از بین آنها با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی خوشه­ای چندمرحله­ای انتخاب شدند و به مقیاس­های بخشش (مالت و همکاران، ۲۰۰۳)، رضایت از زندگی (دینر و همکاران، ۱۹۸۵) وخوددلسوزی (نف، ۲۰۰۳) پاسخ دادند. نتیجه آزمون تحلیل رگرسیون هم زمان نشان داد که رضایت از زندگی و حساسیت نسبت به مقتضیات محیطی، ۹ درصد از تغییرات خوددلسوزی را پیش­بینی می­کنند (۰۵/۰> p). تنفر پایا و گرایش به بخشیدن هم بدون ضرایب پیش­بینی معنادار هستند. با توجه به این که بخشی از تغییرات خوددلسوزی را بخشش و رضایت از زندگی تبیین می­کنند، با به کارگیری آموزش­هایی مانند آموزش بخشش و آموزش مهارت­های زندگی در جهت افزایش رضایت از زندگی و به دنبال آن افزایش خوددلسوزی گام برداشته می شود.

کلیدواژه ها

بخشش, رضایت از زندگی, خوددلسوزی, دانشجویان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.