تنوع ژنتیکی جمعیت های مختلف Thymus kotschyanus توسط نشانگرهای RAPD

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 6، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-6-19_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد اسماعیلی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

سید محمود ضابطی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

سیده زهرا حسینی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران

چکیده

آنالیز تنوع ژنتیکی برای فهم فرآیند تکامل و استفاده های به نژادی حایز اهمیت فراوان است. پیشرفت های اخیر در کاربرد واکنش زنجیره ای پلیمراز امکان بررسی افراد یک جمعیت را در تعداد مکان های ژنی بیشتری از ژنوم فراهم ساخته است و از نشانگر RAPD به طور موفقیت آمیزی در مطالعات مختلف تنوع ژنتیکی و تاکسونومیک استفاده شده است. تنوع ژنتیکی ۱۸ توده Thymus kotschyanus جمع آوری شده از مناطق مختلف ایران که در پژوهش حاضر گزارش شده است، توسط ۳۰ آغازگر DNA چندشکل تکثیر شده تصادفی بررسی شد. تحلیل های چندمتغیره شامل تجزیه مولفه های اصلی و تجزیه خوشه ای با استفاده از داده های حاصل به منظور گروه بندی توده ها انجام گرفت. در کل، ۳۸۵ باند قابل امتیازدهی از ۲۹ آغازگر به دست آمد که در نتیجه میانگین باند تولیدی توسط هر آغازگر معادل ۲۷/۱۳ بود. همچنین از کل باندهای قابل امتیازدهی، تعداد ۲۹۸ باند (معادل ۴۰/۷۷ درصد) چند شکلی نشان دادند. دندوگرام بر اساس روش خوشه بندی UPGMA ترسیم گردید و چهار گروه اصلی به دست آمد. نتایج به دست آمده از گروه بندی با دو روش تجزیه مولفه های اصلی و تجزیه خوشه ای نشان داد که در بیشتر موارد گروه بندی ارایه شده توسط دو روش مزبور با یکدیگر هماهنگ بوده، گروه بندی یکسانی بین توده ها ایجاد کرده اند. مطالعه حاضر تنوع ژنتیکی زیادی را در میان توده های مطالعه شده نشان داد. نتایج نشان داد که نشانگر RAPD برای مطالعات تنوع ژنتیکی در T. kotschyanus مفید است، همچنین این نشانگر توانست تفاوت های جغرافیایی را نیز نمایان سازد.

کلیدواژه ها

Thymus kotschyanus, تجزیه خوشه ای, تجزیه مولفه های اصلی, تنوع ژنتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.