تاثیر نانو اکسید روی بر مراحل ضدعفونی، استقرار و پرآوری درون شیشه ای گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis L.)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 15، شماره: 60
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-15-60_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 315
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان ثریا

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

غلامرضا گوهری

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران.

علیرضا مطلبی آذر

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

سعیده علیزاده سالطه

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

کشت بافت گیاهی یکی از مهم­ترین تکنیک­ها در راستای تولید صنعتی متابولیت­های ثانویه می باشد. سلول های گیاهی یک منبع مناسب و مهم برای تولید انواع متابولیت­های ثانویه با ارزش است. بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) یکی از گیاهان دارویی مهم بوده و با داشتن  متابولیت­های ثانویه متنوع در درمان و تسکین ناراحتی­های قلبی، عصبی و گوارشی و بویژه تقویت حافظه و درمان آلزایمر کاربرد دارد. در پژوهش حاضر تاثیر غلظت­های مختلف نانواکسید روی (۰، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلی گرم در لیتر) بر مراحل ضدعفونی و زنده­مانی گیاهچه­های بادرنجبویه بررسی گردید. همچنین به منظور بررسی اثر نانوذرات اکسید روی بر مراحل استقرار و پرآوری، گیاهچه های بادرنجبویه در محیط­های کشت موراشیک اسکوگ­ حاوی نانوذرات اکسید روی در چهار غلظت­ مختلف (صفر، ۲۵، ۵۰ و ۷۵ میلی­گرم در لیتر) کشت شدند. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش کاربرد ۲۰۰ میلی­گرم در لیتر باعث کاهش معنی­دار آلودگی­های باکتریایی و قارچی شد و تعداد گیاهچه­های سالم در مقایسه با سایر تیمار­ها بیشتر بود. همچنین بر اساس نتایج آزمایش دوم، با افزایش غلظت نانو ذرات اکسید روی میزان رشد و پرآوری کاهش پیدا کرد. از میان غلظت­های مختلف نانوذرات، غلظت­های ۲۵ میلی­گرم بر لیتر نانو اکسید روی بیشترین تاثیر در افزایش معنی­دار میزان کلروفیل و غلظت­های ۲۵ و۵۰ میلی­گرم بر لیتر بیشترین تاثیر را در افزایش کاروتنوئیدها داشت. طبق نتایج بدست آمده در این تحقیق کاربرد نانوذرات اکسید روی با کمترین غلظت (۲۵ میلی­گرم بر لیتر)­، باعث افزایش جذب آب و املاح معدنی شده و در نهایت منجر به افزایش رشد و پرآوری گیاهچه­های بادرنجبویه گردید.

کلیدواژه ها

آلودگی, بادرنجبویه, نانوذره, کلروفیل, عنصر روی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.