مقایسه باروری ، طول دوره رشد و طول عمر شته گردو [Chromaphis juglandicola (Kalt.)] و زنبور پارازیتویید آن [Trioxys pallidus(Hal.)]

  • سال انتشار: 1381
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-6-3_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر طالبی

احسان رخشانی

سیدابراهیم صادقی

یعقوب فتحی پور

چکیده

باروری، طول دوره رشد و طول عمر حشرات کامل شته گردو [Chromaphis juglandicola Kalt] و زنبور پارازیتویید آن [Trioxys pallidus Hal] در اطاق رشد با دمای ۲±۲۶ درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی ۵±۶۰ درصد و دوره نوری ۸:۱۶ (روشنایی:تاریکی) بررسی گردید. جمعیت های شته گردو و زنبور پارازیتویید آن در اتاق رشد روی نهال های گردو پرورش داده شدند. با محاسبه طول دوره رشد، باروری روزانه و نسبت جنسی شته و زنبور پارازیتویید و تشکیل جدول زندگی ویژه باروری، آهنگ طبیعی افزایش جمعیت (rm)، میزان تولید مثل خالص (R۰) و میانگین طول مدت هر نسل بر حسب روز (TC) محاسبه شد. میزان تولید مثل خالص (میانگین تعداد نتاج ماده تولید شده توسط هر ماده در هر نسل) و آهنگ طبیعی افزایش جمعیت در شته گردو به ترتیب ۶۹/۳۴ عدد و ۲۷۸/۰، و در زنبور پارازیتویید به ترتیب ۸۵/۵۳ عدد و ۳۸۵/۰ بود. میانگین طول مدت هر نسل در شته گردو ۷۵/۱۲ روز و در زنبور پارازیتویید ۳۵/۱۰ روز برآورد شد. جمعیت شته گردو و زنبور پارازیتویید در مدت یک هفته (rw) به ترتیب ۰۰۱/۷ و ۸۱/۱۴ برابر افزایش می یابد، و مدت زمان لازم برای دو برابر شدن جمعیت (dt) به ترتیب ۴۹/۲ و ۸/۱ روز است. طول دوره پیش از بلوغ زنبور (دوره جنینی، لاروی و شفیرگی) در ترکیبی از پوره های سنین مختلف شته در نرها ۳۴/۰±۱۴/۹ روز و در ماده ها ۲۱/۰±۱۶/۹ روز، و میانگین دوره رشد پیش از بلوغ شته گردو (دوره پورگی) ۱۰/۰±۳۰/۹ روز بود. طول دوره پیش از بلوغ زنبور پارازیتویید با افزایش سن پورگی شته میزبان کاهش می یابد. طول عمر حشرات بالغ زنبور پارازیتویید در نرها ۲۲/۰±۱۷/۶ روز و در ماده ها ۲۳/۰±۸۷/۶ روز، و در شته گردو ۹۴/۰±۲۴/۱۲ روز برآورد گردید.

کلیدواژه ها

Walnut aphid, Parasitoid wasp, Demographic life table, شته گردو، زنبور پارازیتویید ، جدول زندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.