جذب فلوراید توسط اسفناج و یونجه در یک خاک آهکی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 19، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-19-72_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام چاوشی

Dept. of Soil Sci., Collage of Agric., Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad Univ., Isfahan, Iran.

مجید افیونی

Dept. of Soil Sci., College of Agric., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

محمدعلی حاج عباسی

Dept. of Soil Sci., College of Agric., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

چکیده

فلوراید برای انسان و حیوانات یک عنصر ضروری محسوب می شود. در حیوانات نیز همانند انسان مصرف مقادیر زیاد فلوراید اثرات زیانباری را به همراه دارد. با توجه به اهمیت فلوراید در سلامت انسان و دام، جذب فلوراید از خاک توسط اسفناج (Spinacia oleracea)که یکی از سبزیجات مورد استفاده انسان است و به عنوان یک انباشتگر برای فلوراید شناخته شده است و یونجه (Medicago sativa) که یکی از علوفه های مورد نیاز دام ها می باشد، بررسی شد. دو گیاه در لایسیمترهایی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان کاشته شد. دو سطح گیاه (اسفناج و یونجه) و سه سطح غلظت فلوراید ( صفر، ۳۱۸ و ۱- mg kg ۶۳۵) با سه تکرار درنظر گرفته شد.گیاهان ۱۲۵ روز بعد از شروع آزمایش، برداشت شدند و غلظت فلوراید آنها تعیین شد. نتایج نشان داد که غلظت فلوراید در ریشه به صورت معنی داری بیشتر از اندام هوائی بود. غلظت فلوراید در ریشه اسفناج ۲ تا ۵/۲ برابر غلظت فلوراید در ریشه یونجه بود. به طورکلی ضرایب انتقال فلوراید از خاک به ریشه و اندام هوائی اسفناج و یونجه بسیار پائین بود. این موضوع نشان می دهد که این دو گیاه فلوراید زیادی را از طریق خاک جذب نمی کنند.

کلیدواژه ها

Fluoride, Spinach, Alfalfa, Transfer Factor., فلوراید, اسفناج, یونجه, ضریب انتقال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.