جذب و واجذب فلورید و پسماند هم دما در یک خاک آهکی اصفهان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 19، شماره: 73
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-19-73_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام چاوشی

۱. Dept. of Soil Sci., College of Agric., Isf. (Khorasgan) Branch, Islamic Azad Univ., Isfahan, Iran.

مجید افیونی

۲. Dept. of Soil Sci., College of Agric., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

محمدعلی حاج عباسی

۲. Dept. of Soil Sci., College of Agric., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

چکیده

مطالعه جذب و واجذب فلورید در توصیف حرکت آن در خاک ضروری است. این پژوهش در خاک مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان (دو عمق صفر تا۳۰ و ۳۰ تا ۶۰ سانتی متری) انجام شد. برای تعیین میزان جذب فلوراید از غلظت های صفر، ۵/۲، ۵، ۱۰، ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میلی گرم فلورید بر لیتر (با استفاده از نمک فلورید سدیم) استفاده شد. برای اندازه گیری مقدار واجذب فلوراید نیز از محلول کلرید سدیم ۰۳/۰ مولار استفاده شد. براساس معیارهای ۲R و SEE، مدل های لانگمویر و فروندلیچ جذب فلورید را در خاک به خوبی توصیف کردند. ضریب n مدل فروندلیچ برای دو عمق به ترتیب ۵۷/۰ و ۵۵/۰ و ثابت KF به ترتیب )۱  (mg(۱-n) Ln g- ۰۲۶/۰و ۰۲۵/۰ به دست آمد. بیشینه ظرفیت جذب خاک (qmax) برای فلورید براساس مدل لانگمویر۱mg g- ۴/۰ و ۳۵/۰ به ترتیب در عمق اول و دوم تعیین شد. مدل فروندلیچ، واجذب فلورید از خاک را نیز به خوبی توصیف نمود. مقادیر ثابت KF و n هم دماهای واجذب برای هر دو عمق خاک بیشتر از مقادیر متناظر هم دماهای جذب بودند. همچنینKsorb  کوچک تر از Kdesorb  بود که نشانه پسماند مثبت بود. میانگین فلورید واجذب شده از خاک بعد از دو مرحله واجذب در غلظت های مختلف حدود ۲۸ درصد بود. با توجه به نتایج به دست آمده جذب فلورید توسط خاک مورد مطالعه برگشت پذیر بود.

کلیدواژه ها

Fluoride, Sorption, Desorption, Hysteresis, Langmuir, Freundlich., فلورید, جذب, واجذب, پسماند, لانگمویر, فروندلیچ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.