آشکارسازی روند تغییرات متغیرهای هیدرو- اقلیمی حوضه نکارود با استفاده از آزمون های پارامتری و ناپارامتری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 19، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-19-74_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی خوش روش

۱. Dept. of Water Eng., Faculty of Agric. Eng., Sari Agric. Sci. and Natur. Resour. Univ., Sari, Iran.

جهانگیر عابدی کوپایی

۲. Dept. of Water Eng., College of Agric., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

اسماعیل نیکزاد طهرانی

۳. Dept. of Rangeland Management, Faculty of Natural Resour., Sari Agric. Sci. and Natur. Resour. Univ., Sari, Iran.

چکیده

در طول چند دهه اخیر، بخش جنوبی دریای مازندران با وقایع اقلیمی شدیدی مانند خشکسالی و سیل مواجه بوده است. آنالیز روند متغیرهای هیدرو اقلیمی با استفاده از آزمون غیر پارامتری من-کندال و آزمون رگرسیون برای حوضه نکارود در شمال ایران انجام شده است. روند خصوصیات جریان رودخانه و بارش شامل جریان ماکزیمم، جریان متوسط و شاخص های جریان کم در مقیاس زمانی ماهانه، فصلی و سالانه از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۹۱ آنالیز شدند. نتایج آنالیز، کاهش تدریجی در بارش فصل زمستان،کاهش سالانه و همچنین کاهش بارش ماکزیمم روزانه همراه با افزایش روند در بارش ماکزیمم روزانه را نشان داد. برای متغیرهای هیدرولوژی، جریان کم هفت روزه در همه زیرحوضه ها در تابستان کاهش داشته است. جریان متوسط ماهانه و سالانه به ویژه در زمستان، در همه زیرحوضه ها روند کاهشی داشته اما جریان ماکزیمم سالانه از حوضه های بالادست تا پایین دست، روند افزایشی داشته است. تغییرات کاربری اراضی مانند شهرسازی و جنگل زدایی در طول ۳۴ سال در حوضه های پایین دست، افزایش داشت. نتایج نشان داد که جریان های کم و جریان متوسط، به شدت تحت تاثیر تغییرات اقلیمی هستند. به طور کلی، از لحاظ هیدرولوژیکی نتایج نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه با وقایع خشکسالی شدیدی مواجه می باشد. نتایج این تحقیق می تواند در پیش بینی خشکسالی های آتی، برنامه ریزی آبیاری و مدیریت منابع آب منطقه به کار گرفته شود.

کلیدواژه ها

Climate Change, Mann-Kendal Test, Regression Analysis, Trend Detection., تغییر اقلیم, آزمون من-کندال, تحلیل رگرسیون, جریان رودخانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.