پهنه بندی اقلیمی کشت زعفران (.Crocus sativus L) با استفاده از روش تحلیل سلسله -مراتبی و تحلیل شبکه ای (مطالعه موردی: شهرستان سمنان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های زعفران، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRB-6-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شهیدی

عضو هیات علمی/ دانشگاه بیرجند

عباس خاشعی سیوکی

عضو هیات علمی/ دانشگاه بیرجند

احمد عربی

دانشجو/ دانشگاه بیرجند

چکیده

زعفران (Crocus sativus L.) به عنوان گران­بهاترین محصول کشاورزی و دارویی جهان از جمله گیاهانی است که با توجه به مقاومت در برابر خشکی نقش قابل توجهی در زمینه صادرات غیرنفتی ایران دارد. از طرفی، شرایط اقلیمی از مهمترین متغیر­های محیطی تاثیر­گذار در تولید محصولات کشاورزی می­باشد. همچنین اساس توسعه کشاورزی آگاهی دقیق از ویژگی­های محیطی در هر منطقه می­باشد. در نتیجه شناسایی مناطق مستعد جهت کشت، زمینه را برای برنامه­ریزی­های لازم جهت گسترش کشت این محصول فراهم می­کند. در این تحقیق، سعی شده است که با ارزیابی شرایط اقلیمی مناطق مستعد کشت زعفران در شهرستان سمنان پهنه­بندی شوند. بدین منظور چهار ایستگاه هواشناسی استان در یک دوره آماری ده ساله (۲۰۱۵-۲۰۰۵) انتخاب و به کمک نرم­افزار ۹.۳ArcGIS مدل­سازی و تحلیل اطلاعات صورت گرفت. با توجه به شرایط اقلیمی مناسب هر مرحله از رشد، لایه­های اطلاعاتی کلاس­بندی و وزن­دهی شدند. به منظور تلفیق لایه­های اطلاعاتی از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش تحلیل شبکه­ای (ANP) استفاده گردید. در نهایت، نقشه پتانسیل اقلیمی کشت زعفران در شهرستان سمنان تهیه گردید. مقایسه­ دو روش نشان داد که در روش AHPمساحت منطقه خوب ۵/۵۹ درصد، منطقه متوسط ۵/۳۴ درصد و منطقه ضعیف ۶ درصد از سطح شهرستان را شامل می­شود، اما در روش ANP مساحت منطقه خوب ۳۲ درصد، منطقه متوسط ۴۸ درصد و منطقه ضعیف ۲۰ درصد از سطح شهرستان را در بر می­گیرد.

کلیدواژه ها

پتانسیل اقلیمی کشت, تحلیل سلسله مراتبی, تحلیل شبکه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.