تحلیل اقتصادی و بررسی عوامل موثر بر ناکارایی مزارع زعفران شهرستان گناباد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های زعفران، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRB-6-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رمضانی

گروه اقتصاد کشاورزی- دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران- کرج- ایران

آرش دوراندیش

گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

محدثه داوری ترشیزی

مشهد، دانشگاه فردوسی، دانشکده کشاورزی، گروه اقتصاد کشاورزی

چکیده

مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کارایی مزارع زعفران شهرستان گناباد و ارائه راهکارهایی برای بهبود نحوه استفاده از عوامل تولید صورت گرفته است. به منظور دستیابی به اهداف تحقیق نمونه ای متشکل از ۱۱۰ زعفران کار در سال ۱۳۹۶ مورد بررسی قرار گرفتند. بر پایه نتایج میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی در حالت بازده متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب برابر ۹۲۲/۰، ۵۹۳/۰ و ۵۵۶/۰ بوده است که نشان می دهد مزارع مورد بررسی به رغم اینکه از کارایی فنی بالایی برخوردارند اما از کارایی تخصیصی مناسبی برخوردار نیستند و در دستیابی به ترکیب عوامل تولید حداقل کننده هزینه موفق عمل نکرده اند. در ادامه با بررسی ترکیب عوامل تولید حداقل کننده هزینه ها مشخص شد که زعفران کاران در صورت مدیریت صحیح منابع در دسترس می توانند با کاهش قابل ملاحظه در نهاده های بنه زعفران، کود دامی، کود شیمیایی و آب مصرفی و تنها افزایش اندکی در نهاده نیروی کار به سطوح فعلی محصول خود دست یابند و از این طریق هزینه عملیاتی تولید هر کیلوگرم گل زعفران را به طور متوسط حدود ۴۴ درصد کاهش دهند. با توجه به اینکه شواهدی مبنی بر گرایش زعفران کاران منطقه مطالعاتی به سیستم های کشت پر نهاده وجود دارد، پیشنهاد می شود سیاست های مناسبی در جهت ارتقا دانش کشاورزان و تغییر نگرش آن ها نسبت به کشت محصول زعفران صورت گیرد تا از این طریق زعفران کاران درباره آثار سو این سیستم ها آگاهی یابند.

کلیدواژه ها

زعفران, تخصیص بهینه, شهرستان گناباد, تحلیل پوششی داده ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.