مدل سازی وارون داده های ژئوفیزیکی میدان پتانسیل با مش غیرساختاری، نهشته آهن شواز یزد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سی و نهمین کنگره ملی و چهارمین کنگره بین المللی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI39_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم عابدی

استادیار، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

چکیده

در این پژوهش از یک الگوریتم متمرکز برای وارون سازی دوبعدی داده ژئوفیزیک میدان پتانسیل (گرانی و مغناطیسی) استفاده شده است. با یک مش غیرساختاری از طریق سلول های مثلثی دلونی جهت گسسته سازی فضای مدل استفاده شده است. چنین رهیافتی جهت بازیابی ساختارهای مدفون با هندسه پیچیده و همچنین در نظرگرفتن سطح توپوگرافی با دقت بالاتر کمک کننده خواهد بود. بدین منظور دقتالگوریتم وارون سازی متمرکز با مش های غیرساختاری برای یک مدل مصنوعی در وهله اول ارزیابی خواهد شد تا اهمیت حفظ همزمان لبه ها، برآورد عمق صحیح و توزیع بدنه مدل های وارون شبیه سازی و بازیابی شده بررسی شود. الگوریتم به نحوی طراحی شده است که قادر است با اعمال قیود فیزیکی (خودپذیری مغناطیسی یا اختلاف چگالی)، وزن دهی عمقی سلول های مش و اعمال یک نرم متمرکز کننده در سیستم مرکزی معادله خطی، نتیجه مدلسازی را در هر تکرار بهبود بخشد. شایان ذکر است از یک الگوریتم گرادیان مزدوج پیش شرطی برای حل کارآمد تابع بهینه سازی متشکل از یک نرم خطای عدم برازش داده و یک نرم پایدارکننده مدل استفاده می شود. در انتها داده های میدان پتانسیل مربوط به یک مطالعه موردی واقعی جهت اکتشاف آهن در امتداد دو پروفیل بررسی خواهد شد تا هندسه نهشته شواز در ایران را بررسی کند. وجود نهشته اکسیدآهن با حفاری اکتشافی تایید شد که نشان دهنده هماتیت کم عمق با ترکیبات جزئی مگنتیت است.

کلیدواژه ها

مدل سازی وارون متمرکز، میدان پتانسیل، مش غیرساختاری، نهشته آهن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.