تبیین مبانی فلسفی روش تدریس سقراطی: راهبردی در بهبود فرایند یاددهی - یادگیری مدارس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهشهای آموزش و یادگیری، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TLR-15-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا محمدی چابکی

دانشگاه شهید بهشتی

مهدی سبحانینژاد

دانشگاه شاهد

نجمه احمدآبادی آرانی

دانشگاه پیام نور

زهره عسگری

دانشگاه شاهد

چکیده

هدف پژوهش، تبیین مبانی فلسفی روش تدریس سقراطی به منظور ارائه راهبردی جهت بهبود فرایند یاددهی - یادگیری در مدارس، بوده است. از دو روش پژوهش کیفی شامل؛ تحلیل مفهومی و کاوشگری فلسفی انتقادی، استفاده شده است. ابتدا به تحلیل مبانی فلسفی روش تدریس سقراطی پرداخته شد. در ادامه نحوه کاربست این روش در مدارس همراه با نقدهایی در این زمینه جهت کاربست آن بحث گردید. یافتهها دلالت بر آن دارد که سقراط یکی از بزرگترین اندیشمندان مغرب زمین با روش گفتگویی معروف خود، تحول بزرگی در تاریخ اندیشه بشر ایجاد کرده است. روش تدریس سقراطی می تواند؛ الگویی برای ترغیب شاگردان به پژوهش مشترک بوده و در تقویت مهارتهای تفکر انتقادی و نیز فرایند کسب عادات لازم برای مشارکت در جامعه، به دانش آموزان کمک دهد. معلمان با بهکارگیری روش سقراطی و نیز طرح سوالهای مناسب، میتوانند دانش آموزان را به بررسی استدلالهای خود و دیگران فراخوانده تا کاستیهای منطقی باورها و افکار گوناگون را دریابند. بهکارگیری چنین روشی در عین اینکه به انتخاب عاقلانه ارزشها منتهی میگردد، موجبات رشد تفکر منطقی در شاگردان را نیز فراهم میسازد.  

کلیدواژه ها

سقراط, دیالکتیک, تدریس سقراطی, گفتگو, روش تدریس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.