برآورد جمعیت در سیستان بر پایه مطالعات باستانقومشناسی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات باستان شناسی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JARCS-8-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهیر واثق عباسی

دانشجوی دکترای باستان شناسی دانشگاه مازندران

رحمت عباس نژاد سرستی

استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه مازندران

حمیدرضا قربانی

استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه بیرجند

محمدصادق روستایی

دانشجوی دکترای باستان شناسی دانشگاه مازندران

چکیده

امروزه، موضوع برآورد جمعیت جوامع باستانی یکی از موضوعات مهم در باستانشناسی است. یکی از راه­های جمعیت­نگاری باستانی، تحلیل­ آماری داده­های معماری حاصل از بررسی روستاهای امروزی است. منطقه سیستان ایران از نظر پژوهش­های باستان­قوم­شناسی به­دلیل دارا­بودن ظرفیت­های باستانشناسی و قوم­نگاری، دارای اهمیت زیادی است. بهمنظور دست­یافتن به اهداف این پژوهش، روستاهای سیستان از منظر قوم­نگاری، عوامل محیطی، مسائل آبی و درجه  زندگی اصیل  روستایی مطالعه و از میان آنها، سه روستای واصلان، عباس­آباد پیری و کرکو برای تحقیق انتخاب شدند. با استناد به این مطالعات، جمعیت منطقه سیستان ۳۸ نفر در هکتار برآورد شده است. عدد ۵ ± ۵۷ نفر در هکتار، برآوردی است برای جمعیت شهر سوخته که نگارندگان مقاله با لحاظ­نمودن متغیرهایی نظیر اندازه و الگوی استقرار، نوع معیشت و تخصص­گرایی در این محوطه به آن دست یافتهاند. بنابراین، شهر سوخته در زمان اوج شکوفایی (دوره II) بین ۴۲۰۰ تا­۵۰۰۰ نفر جمعیت داشته است. این برآورد، نظر­انسان­شناسان را مورد تایید قرارداده است. 

کلیدواژه ها

سیستان, شهر سوخته, باستانقومشناسی, برآورد جمعیت, جمعیتنگاری باستانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.