مطالعه تطبیقی شرایط موجه بودن فعل زیانبار مقام صالح و مامور (حقوق فرانسه، مصر، لبنان، الجزایر، عراق، سوریه، اردن و ایران)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: دوفصلنامه حقوق تطبیقی، دوره: 1، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_LAWM-1-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 249
نویسندگان
کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه قم
دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه قم
چکیده
در حقوق کشورها یا قوانینی خاص در خصوص شرایط موجهه بودن فعل زیانبار مقام صالح قانونی و مامور به تصویب رسیده است یا قواعد و اصول مسئولیت مدنی اجرا میشود. به هر حال، برای توجیه فعل زیانبار مقام صالح قانونی و مامور، باید چهار شرط وجود داشته باشد که شامل شرایط مامور عمومی، مقام صالح قانونی، دستور قانونی و رعایت احتیاط میشود، از جمله مسئله مبنایی در نظامهای حقوقی مختلف، ضابطه سنجش و معیار مسئولیت مامور در اجرای دستور غیرقانونی است؛ یعنی ضابطهای که تعیین مینماید در چه مواردی در اجرای چنین دستوری، مامور مسئول است و در چه مواردی مقام صالح قانونی. بر این اساس، در پارهای کشورها مانند فرانسه، دادگاه باید ارزیابی نماید که آیا یک مامور با احتیاط و متعارف، در همان اوضاع و احوال خاص مامور، از دستور غیرقانونی مقام صالح قانونی اطاعت میکند یا خیر؟ که در صورت اطاعت، چنین ماموری مسئولیت نخواهد داشت. ولی در دستهای دیگر از کشورها مانند مصر، سوریه و عراق، اصولا مامور باید ضرر وارد به دیگری را جبران نماید، مگر اینکه به مشروعیت دستور غیرقانونی اعتقاد داشته و نیز در اجرای چنین دستوری احتیاط را رعایت کرده باشد. با توجه به قوانین فعلی ایران، میتوان گفت، ضابطه سنجش و معیار مسئولیت مامور در اجرای دستور غیرقانونی، رفتار یک مامور با احتیاط و هوشیار است و در صورت اجرای چنین دستوری به وسیله مامور با احتیاط و متعارف، مامور از جبران خسارت وارد به دیگری معاف خواهد بود. همچنین، در خصوص شرایط موجهه بودن فعل زیانبار مقام صالح قانونی و مامور در حقوق ایران، میتوان به نظریه عمومی دست یافت. لذا تلاش نویسندگان آن بوده است که با مطالعه این مقاله، خواننده با حدود و قلمرو شرایط موجهه بودن فعل زیانبار مقام صالح قانونی و مامور، ضمن یک مطالعه تطبیقی آشنا گردد.کلیدواژه ها
فعل زیانبار, دستور مقامات صالح, موجهه, مقام صالح قانونی, ماموراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.