بررسی روند زمانی و مکانی تغییر پارامترهای کیفی آب دشت کاشان با استفاده از روشهای زمین آمار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 20، شماره: 76
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-20-76_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدهادی صادقی

۱. Dept. of Range & Watershed Manage. Natural Resour. and Earth Sci. College, Univ. of Kashan, Kashan, Iran.

علی آلبوعلی

۱. Dept. of Range & Watershed Manage. Natural Resour. and Earth Sci. College, Univ. of Kashan, Kashan, Iran.

رضا قضاوی

۱. Dept. of Range & Watershed Manage. Natural Resour. and Earth Sci. College, Univ. of Kashan, Kashan, Iran.

چکیده

امروزه با افزایش جمعیت و نیاز آبی در بخشهای مختلف کشاورزی، صنعت، شرب و بهداشت فشار زیادی به منابع آب زیرزمینی وارد شده است. تغییر کیفیت آبهای زیرزمینی و شور شدن منابع آب در حال حاضر خطر بزرگی در راه توسعه، بهخصوص در اراضی خشک و فراخشک میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی روند تغییرات کیفی آبهای زیرزمینی دشت کاشان طی یک دوره ۱۲ ساله (۱۳۹۲-۱۳۸۱) با بهرهگیری از روشهای زمینآمار و طبقهبندی دیاگرام شولر و ویلکوکس میباشد. بدینمنظور با استفاده از نرمافزار Export Choice هر یک از پارامترهای موثر براساس تاثیرشان بر تغییرات کیفیت آب وزندهی شدند. سپس، از میانگین وزنی پارامترها برای پهنهبندی کیفیت آب شرب و کشاورزی استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین روشهای زمینآماری استفاده شد، روش کریجینگ دایرهای عملکرد قابل قبولتری براساس ضریب همبستگی دارد. در بررسی روند تغییرات زمانی و مکانی کیفیت آب بهروش دیاگرام شولر و ویلکوکس نتایج حاکی از روند کاهشی کیفیت آب شرب و کشاورزی در منطقه مورد مطالعه است. بهطوری که سالانه  ۷۵/۱ کیلومترمربع از آب شرب با کیفیت خوب طی سالهای ۱۳۹۲-۱۳۸۱ کاسته شده و با آب با کیفیت متوسط یا نامناسب جایگزین شده، همچنین این کاهش در بخش کشاورزی چشمگیرتر بوده به گونهای که بین سال های ۱۳۸۸-۱۳۸۱سالانه ۰۶/۱۱ کیلومتر از آبهای با کیفیت مناسب کم شده و در پایان سال ۸۸ میزان این آب در منطقه به صفر رسیده است.

کلیدواژه ها

Geostatistical methods, Kashan Plain, Spatial and temporal trends, Water quality, Zoning., پهنهبندی, کیفیت آب, روشهای زمینآمار, روند تغییرات زمانی و مکانی, دشت کاشان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.