ارزیابی صحرایی عملکرد معادلات جریان همگام زهکشی در کشت و صنعت نیشکر خوزستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 23، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-23-3_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 299
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهدی متین زاده

۱. Department of Water Engineering, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.

جهانگیر عابدی کوپایی

۱. Department of Water Engineering, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.

عدنان صادقی لاری

۲. Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran.

حامد نوذری

۳. Department of Irrigation Engineering, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina Hamedan University, Hamedan, Iran.

محمد شایان نژاد

۱. Department of Water Engineering, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.

چکیده

انتخاب یک معادله زهکشی با دقت قابلقبول همواره چالش اصلی طراحان برای طراحی سامانههای زهکش زیرزمینی است. در این پژوهش برای تخمین شدت روزانه و تجمعی زهاب خروجی از مزرعهای واقع در کشت و صنعت امام خمینی (ره) ، از هفت معادله جریان همگام زهکشی شامل معادلات هوخهات، ارنست، کرکهام و داگان که در سالیان گذشته بسط داده شدهاند و معادلات میشرا و سینگ هناین و یوسفی و همکاران که جدیدا توسعه یافتند، استفاده شد. نتایج ارزیابی عملکرد معادلات زهکشی نشان داد که معادله هوخهات با شاخصهای آماری P-valu، RMSE،۲R و درصد خطای براورد شدت تجمعی زهکشی بهترتیب برابر با ۰/۹۵۰۱، ۱/۴۹ (میلیمتر بر روز)، ۰/۸۰ و ۰/۱۹- درصد دارای بیشترین دقت در پیشبینی شدتجریان زهکشی و معادله ارنست با ۰/۱۰۰۰، ۲/۴۶ (میلیمتر بر روز)، ۰/۳۴ و ۱۶/۹۸ درصد، دارای کمترین دقت در پیشبینی شدتجریان زهکشی است. همچنین از بین معادلات جدیدا توسعهیافته، تنها معادله یوسفی و همکاران با دقت نسبتا خوبی، شدتجریان خروجی از زهکش را پیشبینی کرد و در اولویت دوم بعد از معادله هوخهات قرار گرفت. سایر معادلات نیز عملکرد نامطلوبی را نشان دادند. از اینرو، با انتخاب مناسب شدتجریان زهکشی، میتوان معادله هوخهات را برای طراحی فاصله زهکشها در خاکهای با بافت متوسط تا سنگین نظیر کشت و صنعتهای نیشکر خوزستان، پیشنهاد کرد.

کلیدواژه ها

Design of subsurface drainage system, Conventional drainage equations, New drain spacing formulas, Steady state flow, Ground water table, طراحی سیستم زهکشی, معادلات رایج زهکشی, معادلات جدید زهکشی, جریان همگام, سطح ایستابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.