بررسی آب مجازی و ردپای اکولوژیک آب در محصول گندم آبی استان اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-23-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه اویسی

۱. Department of Agricultural Economics, Faculty of Natural Resources, Ardakan University, Ardakan, Iran.

احمد فتاحی اردکانی

۱. Department of Agricultural Economics, Faculty of Natural Resources, Ardakan University, Ardakan, Iran.

مسعود فهرستی ثانی

۱. Department of Agricultural Economics, Faculty of Natural Resources, Ardakan University, Ardakan, Iran.

چکیده

استان اصفهان با وجود خشکسالی­های اخیر، تغییرات اقلیمی و افزایش رو به رشد جمعیت، همچنین گسترش فعالیت­های صنعتی و کشاورزی با بحران آب مواجه است. بنابراین برای مقابله با این بحران می­بایست راهکارهای اساسی از جمله بررسی آب مجازی و ردپای اکولوژیک آب محصولات استراتژیک در بخش کشاورزی، برای مدیریت منابع آبی در معرض خطر در نظر گرفت. هدف از این مطالعه بررسی آب­مجازی و ردپای اکولوژیک آب محصول گندم استان اصفهان از سال زراعی۸۶-۱۳۸۵ تا ۹۴-۱۳۹۳ است. به همین منظور مقدار آب­مجازی با استفاده از نیاز خالص آبیاری که از نرمافزار NETWAT استخراج شد و با درنظرگرفتن راندمان آبی ۴۸ درصد محاسبه شده است. نتایج نشان می­دهد استان اصفهان فقط در سال ۱۳۸۶ صادرکننده آب مجازی محصول گندم بوده و از طریق صادرات گندم در این سال حدود ۱۵/۰ میلیارد مترمکعب آب مجازی به استان­های دیگر صادر کرده است ولی در سال­های ۹۴-۱۳۸۷ تنها وارد کننده آب مجازی بوده که دلایل آن افزایش سالیانه جمعیت و وجود خشکسالی در این منطقه است. در این دوره میانگین سالانه ردپای اکولوژیک آب در بخش کشاورزی استان ۸۷/۵ میلیارد مترمکعب بوده و استان اصفهان با میانگین ۶۵/۰ میلیارد مترمکعب واردات آب مجازی در سال، این حجم آب از منابع داخلی خود را ذخیره کرده است.

کلیدواژه ها

Crop Water Productivity, Consumption intensity index, Dependence index, Self-sufficiency index, Virtual water trade, بهرهوری آب, شاخص شدت مصرف, شاخص وابستگی, شاخص خودکفایی, مبادله آب مجازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.