تحلیل فراوانی خشکسالی هیدرولوژیک حوضه کرخه با استفاده از تحلیل آماری دو متغیره

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-22-3_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد فرسادنیا

۱. Department of Water Engineering, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

بیژن قهرمان

۱. Department of Water Engineering, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

رضا مدرس

۲. Department of Natural Resources, Faculty of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.

علیرضا مقدم نیا

۳. Department of Reclamation of Arid and Mountainous Regions, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran.

چکیده

در سال­های اخیر بر روی جزئیات توزیع توام خصوصیات خشکسالی از جمله شدت و مدت، با استفاده از توابع کوپلا ارزیابی گسترده­ای صورت گرفته است. هر چند تلاش کمی در زمینه مدلسازی خصوصیات خشکسالی محاسبه شده براساس داده­ های جریان رودخانه، خصوصا در مناطق نیمه خشک مانند جنوب ایران، انجام شده است. در این مطالعه دو هدف یافتن مناسب­ترین تابع توزیع حاشیه­ای شدت و مدت خشکسالی هیدرولوژیک و همچنین یافتن بهترین تابع کوپلا آن مدنظر قرار گرفته است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از تئوری دنباله­ ها، شدت و مدت خشکسالی هیدرولوژیک در ایستگاه­ های دبی­سنجی حوضه آبریز کرخه استخراج و وجود روند با استفاده از آزمون ناپارامتری من-کندال اصلاح شده، مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از روش گشتاورهای خطی بهترین تابع توزیع حاشیه­ ای برای سری­ های شدت و مدت خشکسالی استخراج شد. در ادامه پارامتر توابع کوپلا فرانک، کلایتون و گامبل با استفاده از روش­های مستقیم و غیر مستقیم محاسبه و با استفاده از آزمون­ های نکویی برازش، گامبل بهترین تابع کوپلا شناخته شد. در نهایت دوره بازگشت­ های توام و شرطی شدت و مدت خشکسالی برای هر یک از ایستگاه ­ها استخراج شد. نتایج نشان داد که شدت و مدت خشکسالی برای تمامی ایستگاههای هیدرومتری حوضه کرخه از توزیع حاشیه ­ای مقادیر حداکثری تعمیم یافته و همچنین از تابع کوپلا خانواده گامبل پیروی میکنند و این موضوع می­تواند در توسعه مدل ­های منطق ه­ای توابع کوپلا استفاده شود.

کلیدواژه ها

Archimedean copulas, Goodness of fitness, Joint return period, Conditional return period., توابع کوپلا ارشمیدسی, آزمونهای نکویی برازش, دوره بازگشت توام, دوره بازگشت شرطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.