بررسی ژئومورفولوژی یخچال یخار با استفاده از فناوری سنجش از دور (قله دماوند)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 19، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-19-74_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید خدائیان

عضو هیئت علمی گروه جغرافیا دانشگاه شهیدبهشتی

پرویز ضیائیان

عضو هیئت علمی گروه سنجش از دور دانشگاه تربیت معلم

سعیده فخاری

کارشناس ارشد ژئومورفولوژی دانشگاه شهیدبهشتی

چکیده

یکی از مهم ترین مواریث اقلیمی دوران چهارم در ارتفاعات ایران، ژئومورفولوژی یخچالی و آثار یخچال های آن دوران به شمار می رود. در این میان یخچال های دماوند نیز با بیش از ۱۵ زبانه کوچک و بزرگ که آثار حیات و فعالیت در آنها دیده می شود، تنها بازمانده ی آن یخچال هاست. مطالعات پراکنده ای در یک قرن اخیر از سوی محققین ایرانی و خارجی بر روی این یخچال ها صورت گرفته است. اما گزارش جامعی که خصوصیات ژئومورفولوژیک و مورفودینامیک یخچال های این منطقه را بیان و تفسیر نماید تدوین نشده است. در مقاله حاضر سعی برآن است که ضمن تفسیر و تحلیل اشکال مورفولوژی یخچالی حدود و گسترش یخچال ها را با استفاده از فناوری سنجش از دور تعیین نماییم. روش تحقیق مبتنی بر انجام کارهای میدانی و استفاده از تصاویر ماهواره ای بوده است. نتایج نشان می دهد که یخچال یخار دماوند تحت تاثیر افزایش دمای دوران حاضر، در حال تحلیل و ذوب تدریجی است و هسته های یخی موجود باقی مانده ی دوره های یخچالی گذشته است. تغذیه ناچیز یخچال ها از طریق ریزش بهمن ها کافی نیست، لیکن هنوز آثار و شواهد حیات مشهود است.

کلیدواژه ها

یخچال, دماوند, ژئوموفولوژی یخچالی, سنجش از دور, یخچال کوهستانی, یخچال یخار, تصاویر ماهواره ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.