ارزیابی روند تغییرات فضای سبز شهر اصفهان در دو بازه زمانی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و GIS

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 20، شماره: 79
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-20-79_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا مامن پوش

پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

رضا تفنگ ساز

کارشناس زراعت و اصلاح نباتات

چکیده

توسعه فیزیکی شهرها فرآیندی پویا و مداوم است که اگر این گسترش سریع و بی برنامه باشد سیستم های شهری را با مشکل روبرو خواهد کرد. بی تردید فضای سبز و محیط زیست شهری یکی از اساسی ترین عوامل پایداری حیات طبیعی و انسانی در شهرنشینی نوین است. فضای سبز شهری علاوه بر زیباسازی کمک شایانی در تعدیل هوا خواهد داشت. در این میان بحث توسعه و نیاز به گسترش فضای سبز و تعیین موقعیت آن در سطح شهر امری اجتناب ناپذیر در آینده توسعه شهرها میباشد. شهر اصفهان به عنوان یکی از شهرهای مهم و زیبای ایران و محل جذب گردشگران داخلی و خارجی شناخته شده است. یکی از علل اصلی این امر عبور زاینده رود از داخل شهر است که همراه خود طراوت و سرسبزی را برای این شهر به ارمغان آورده است. نقشه برداری زمینی فضای سبز شهری به طور پی در پی علاوه بر هزینه هنگفتی که به دنبال دارد، بسیار وقت گیر نیز می باشد. نقشه برداری فضای سبز شهری با استفاده از تصاویر ماهواره ای به جهت داشتن سری زمانی و به روز بودن دارای دقت، سرعت بالا و هزینه کمتری بوده و با انجام پردازش های لازم بر روی تصاویر ماهواره ای بوسیله نرم افزارهای مرتبط می توان به نتیجه مطلوب دست یافت. در این بررسی شهر اصفهان از لحاظ گسترش محدوده شهری و فضای سبز و همچنین روند افزایش جمعیت و سرانه فضای سبز آن طی دو سال ۱۳۰۲ و ۱۳۸۶ بوسیله نقشه های موجود و تصاویر ماهوارهای مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین توسط سامانه ی تحلیل گر GIS میزان انطباق آن ارزیابی و همچنین توسعه فضای سبز شهری، گسترش شهر و تغییرات آن مورد تحلیل قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

RS, GIS, فضای سبز شهری, اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.