نظریه ادبی سبک هندی؛ با تاکید بر اشعار صائب تبریزی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دو فصلنامه ادب فارسی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ADFA-7-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 326
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهربانو بابایی

دانش آموخته دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه ارومیه

عبداله طلوعی آذر

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه ارومیه

فاطمه مدرسی

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه ارومیه

چکیده

دیدگاههایی که شاعران هر دوره درباره تعریف شعر ارائه میکنند، روشنگر ویژگیهای نوع شعری است که در آن دوره مقبول طبع آنان قرار میگرفته است. مجموع این دیدگاهها بهطورکلی میتواند به لحاظ نظری تعریف شعر مطلوب را در هر عصری برای ما روشن سازد؛ ازاینرو، میتوانیم از این دیدگاهها به «نظریه ادبی» آن عصر یا دوره تعبیر کنیم. شاعران عصر صفوی و به­ویژه برجستهترین آنها، یعنی صائب تبریزی نیز دیدگاههایی درباره شعر در اشعارشان مطرح کرده و تعریفی متفاوت با دورههای پیشین از شعر ارائه کردهاند. مقاله حاضر سعی دارد با جستوجو در اشعار شاعران برجسته عصر صفوی و با کمکگرفتن از شعر این شاعران، ویژگیهای نظریه شعری این عصر را بررسی و تبیین کند و جنبههای آن را بکاود. در این پژوهش تاکید عمده بر شعر صائب بوده است؛ زیرا برجستهترین شاعر سبک هندی است. بررسی حاضر به این نتیجه دست مییابد که تعریف شاعران از نوع شعر مطلوب در این عصر با تعریف آن در دورههای قبلی کاملا متفاوت است. معنی و مضمون بیگانه، به­عنوان مهمترین عنصر اصلی در تعریف و ارزیابی شعر مطرح میشود که رعایت­نکردن آن عدم پذیرش و مقبولیت شعر را از سوی شاعران در پی دارد.

کلیدواژه ها

نظریه ادبی, سبک هندی, ماهیت شعر, مضمون و معنی بیگانه, صائب تبریزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.