بررسی فشار جمعیت انسانی بر محیط زیست مطالعه موردی حوضه مسیله کاشان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GEP-23-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مرتضی ابطحی

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

عبداله سیف

استادیار ژئومورفولوژی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

  یکی از عوامل اصلی تخریب سرزمین یا بیابانزایی، فشارهای انسانی و نوع رابطه طلبکارانه و یکسویه آدمی با زیستبوم است؛ رابطهای که بدون لحاظ خواهشهای بومشناختی منطقه، صرفا بر بنیاد رفع نیازهای اجتماعی و مصلحتهای اقتصادی کوتاهمدت جوامع انسانی قوام و دوام یافته است. چنین است که در پژوهش حاضر کوشیدهایم تا به عامل جمعیت انسانی و فشار آن بر محیط بپردازیم. فشار جمعیت بر محیط زیست، یکی از مولفههای کاهنده کارایی سرزمین و تشدیدکننده بیابانزایی است که کیفیت و کمیت آن در زیر حوضه مسیله کاشان مورد مداقه قرار گرفته است. این حوضه در شرق حوضه آبخیز دریاچه نمک واقع شده است. مراکز جمعیتی در جناح جنوبی، غربی و شمال غربی حوضه مستقر است و مابقی حوضه به دلیل حاکمیت شرایط اقلیمی خشک و بیابانی خالی از سکنه است. این توزیع جمعیتی طی سالیان اخیر تغییرات و نوساناتی را به دنبال داشته و باعث تراکم بیش از حد و توان محیطی بعضی نقاط، بخصوص شهرها شده است. به منظور بررسی روند تغییرات، آمار جوامع انسانی حدفاصل دو مقطع ۱۳۳۵ و ۱۳۸۵ این حوضه، یعنی دیرینهترین و جدیدترین آمار موجود به فاصله ۵۰ سال مورد فراکافت (آنالیز) قرار گرفتند. گسترش مساحت مناطق با «بیابانزایی شدید» و کاهش مناطق تحت اثر «بیابانزایی ناچیز» در شمار مهمترین نتایج حاصل از این مطالعه است. افزون بر آن، بررسی نسبت جمعیت بالقوه به بالفعل، گویای این واقعیت است که ادامه روند تغییرات جمعیت انسانی، میتواند گستره مناطق با بیابانزایی بسیار شدید را افزایش دهد. از این رو، بازمهندسی دوباره مدیریت این حوضه در راستای توسعه پایدار - بخصوص مدیریت آب به عنوان حیاتیترین پیراسنجه، چه به لحاظ کمی و چه به لحاظ کیفی - بایستی در صدر برنامهها قرار گیرد.

کلیدواژه ها

جمعیت, کیفیت اراضی, کاشان, بیابانزایی, تخریب, روش اصلاح شده فائو و یونپ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.