تحلیل مولفههای سرمایه اجتماعی در محله عامری شهر اهواز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GEP-26-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 331
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود صفایی پور

دانشگاه شهید چمران اهواز

هادی علیزاده

دانشگاه شهید چمران اهواز

صفیه دامن باغ

دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

هدف اصلی پژوهش حاضر سنجش وضعیت مولفههای سرمایه اجتماعی در محله عامری اهواز است که در قالب دو هدف فرعی تشخیص میزان تحقق و اولویت این مولفهها از دیدگاه کارشناسی و ساکنان محله به انجام رسیده است. مولفههای مطرح شده برای سنجش و ارزیابی وضعیت سرمایه اجتماعی در محله عامری در سه بعد درون گروهی (سرمایه اجتماعی هم پیوندی)، بین گروهی (سرمایه اجتماعی اتصالی) و فراگروهی (سرمایه اجتماعی مربوط کننده) تنظیم شده­اند. در این راستا، روش شناسی پژوهش، «توصیفی – تحلیلی» است که در آن مبنای گردآوری داده­ها در قالب روش پیمایشی و به صورت پرسشنامه­ای است. بدین صورت که ابتدا از نظرات ۱۵ نفر از کارشناسان برای تعیین میزان تحقق مولفه­های سرمایه اجتماعی در محله و سپس به صورت تصادفی ساده و بر مبنای جمعیت محله از نظرات ۳۲۲ نفر از ساکنان محله عامری برای تعیین میزان اولویت این مولفه­ها در محله عامری استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل دادهها متناسب با اهداف یاد شده از مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) برای ارزیابی نظرات کارشناسان و آزمون آماری T برای ارزیابی نظرات ساکنان محله در قالب نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که از دیدگاه کارشناسان شاخص سرمایه اجتماعی همپیوندی با توجه به میزان ۰/۴۷۴ وزن فازی در مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی نسبت به دیگر ابعاد، در محله بهتر تحقق یافته است. ارزیابی میزان اولویت مولفه­های سرمایه اجتماعی از دیدگاه شهروندان محله نشان میدهد که بعد سرمایه اجتماعی اتصالی با توجه به مقدار ویژه بهدست آمده و میزان اختلاف از میانگین پایین ۰/۶۳در آزمون آماری T دارای اولویت بیشتری جهت پرداخت به بهبود وضعیت آن در محله است.

کلیدواژه ها

واژههای کلیدی: سرمایه اجتماعی, سرمایه اجتماعی هم پیوندی, سرمایه اجتماعی اتصالی, سرمایه اجتماعی مربوط کننده, محله عامری, شهراهواز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.