تحلیل تناسب اراضی در مکانیابی مراکز تولید کمپوست (مطالعه موردی: استان فارس)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دوره: 29، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GEP-29-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطا غفاری گیلانده

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری و روستایی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

محمد حسن یزدانی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری و روستایی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

عبدالوهاب غلامی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

امروزه یکی از بارزترین معضلات بهداشتی و زیستمحیطی شهرها، روند صعودی تولید پسماندهای جامد است. برای رفع این مشکل میبایست آن را مدیریت کرد و به نهادینهشدن پدیدههایی چون بازیافت مواد، تولید کمپوست، بازیافت انرژی و بیوگاز از پسماندهای جامد شهری رو آورد. حجم بیش از ۶۵ درصدی پسماندهای آلی در زبالههای شهری در استان فارس، نشاندهنده ضرورتهای مطرح در امر سرمایهگذاری در بخش تولید کمپوست است. فرایند تعیین مطلوبیت مکانی برای استقرار واحدهای تولید کمپوست، مستلزم درنظرگرفتن معیارهای متعدد و چندگانه است که موجب میشود استفاده از مدلها و فنون تحلیل چندمعیاری، امری اجتنابناپذیر قلمداد شود؛ بر همین اساس با توجه به ماهیت چندمعیاری مسئله، در مقاله حاضر سعی شده است با انتخاب استان فارس برای مطالعه موردی و با بهرهگیری از ۱۸ معیار وزندهیشده و با مقادیر ارزشگذاری و استانداردشده، کاربرد روش TOPSIS، یکی از فنون تحلیل چندمعیاری، در زمینهای تجربی از موضوع پژوهش به آزمون گذاشته و خروجی بهدستآمده در قالب نقشه درجهبندیشده از مطلوبیت مکانی ارائه شود؛ بر همین اساس هرچه مقادیر پیکسلها عدد کمتری را نشان میدهند، از مطلوبیت پیکسل برای اختصاص کاسته میشود. در نقشه خروجی بهدستآمده هر پیکسلی که نمره آن به عدد ۱ نزدیکتر باشد، نشاندهنده شرایط مطلوبتر پیکسل برای استقرار واحد تولید کمپوست است که به تناسب نیاز برای اختصاص زمین به کاربری یادشده در محدودهای مشخص و با درنظرگرفتن محدودیتها، راهنمای عمل تصمیمگیران در مکانیابی واحدهای تولید کمپوست است.

کلیدواژه ها

پسماندهای آلی شهری, کمپوست, تناسب اراضی مکانیابی, استان فارس.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.