تحلیل ژئومتری گنبدهای نمکی با استفاده از شاخصهای ژئومورفولوژی نمونه مطالعه: گنبدهای نمکی منطقه لار فارس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دوره: 30، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GEP-30-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 277
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشان قاسمی

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی ، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران ، ایران

محمدرضا ثروتی

استاد ژئومورفولوژی ، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران ، ایران

شهرام بهرامی

دانشیار ژئومورفولوژی ، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران ، ایران

بهمن رحیم زاده

استادیار زمین شناسی ، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران ، ایران

چکیده

استخراج شاخصهای ژئومورفیکی با استفاده از مدلهای ارتفاع رقومی در محیط GIS طی دو دهه گذشته، روشی سریع و دقیق در تحلیل لندفرمها بوده است؛ بهطوری که از این شاخصها برای ارزیابی سریع فعالیتهای تکتونیکی اخیر در ناحیهای خاص استفاده شده است. در این مطالعه، زمینساخت فعال گنبدهای نمکی جنوب شرقی زاگرس در منطقه لار فارس با اندازهگیری شاخص انتگرال هیپسومتری (Hi)، برافراشتگی (Bh)، شاخص دایرهواری (Rc)، کشیدگی (Bs)، تراکم زهکشی (Dd)، نسبت انشعاب (Rb)، شاخص میانگین طول آبراهه درجه یک (LN۱)، فرکانس آبراهه (Fs)، نسبت عرض به طول مخروط (W/L) و زاویه جاروب (S) ارزیابی شد. نخست با استفاده از مدل ارتفاعی رقومی، اطلاعات توپوگرافی منطقه پژوهش استخراج شد. پس از محاسبه شاخصها در گنبدهای نمکی این نتیجه به دست آمد که بیشترین ضریب همبستگی بین پارامتر انتگرال هیپسومتری و مساحت گنبد است و این امر نشان میدهد شاخص هیپسومتری، شاخصی کارآمد برای طبقهبندی گنبدها ازنظر جوانی و پیری است. میانگین طول آبراهه درجه یک نیز، شاخصی مناسب برای تقسیمبندی گنبدها ازنظر جوانی و پیری است. شاخص تراکم زهکشی و نسبت انشعابات، فرکانس زهکشی، شاخصهای مخروطافکنههای اطراف گنبدها نظیر زاویه جاروب، نسبت عرض به طول و شیب، رابطه معناداری با شاخص هیپسومتری ندارند؛ دلیل این امر، ساختار پیچیده گنبدهای نمکی و حرکت آنهاست.

کلیدواژه ها

تکتونیک ژئومورفولوژی, شاخص ژئومورفیک, گنبد نمکی, فعالیت تکتونیکی, گسلش, زاگرس جنوب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.