ارزیابی انتقادی عمدهترین الگوها و نظریههای کاربردیسازی علوم انسانی موجود

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FRH-5-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس چهاردولی

علیرضا پیروزمند

حسین تاج آبادی

حمیدرضا رضایی

حسین عسکری

چکیده

با توجه به نقش تمدنسازی و اعتبار سرمایهای علوم انسانی موجود در جوامع غربی، گروهی از دانشپژوهان ذیل پارادایم دانششناسی سکولار، نظریهها و الگوهایی را برای کاربردیسازی علوم انسانی موجود ارائه کردهاند. در همین راستا، با مطالعهای روشمند میتوان به دوازده نظریه و الگوی زیر دست یافت که علاوهبر ادعاهایی در عرصه تولید دانش، کاربردیسازی دانش از دغدغههای اصلی آنها بهشمار میرود. این الگوها را به جهت فصل مشترک، میتوان ذیل سه الگوی اول، دوم و سوم تولید دانش صورتبندی و تحلیل کرد. در این پژوهش با روش تحقیق توصیفیـتحلیلی و بهرهمندی از دو راهبرد پژوهشی «خلاصه اسناد و مدارک (فیشبرداری)» و «تفکر پایان تا آغاز»، پس از مفهومشناسی حوزه کاربردیسازی و مفاهیم همپیوند با آن همانند تجاریسازی، سودمندسازی، کارآمدی و کارکردگرایی، الگوها و نظریههای پیشگفته با توجه به ارزشهای پارادایم دانششناسی اسلامی و برخی دانشپژوهان منتقد غربی همانند ژان فرانسوا لیوتار موردارزیابی انتقادی قرار گرفتهاند. سیطره نگاههای ماتریالیستی، کالایی و بنگاهی و تقویت منفعتگرایی و نسبیتگرایی به دانش و انکار حقیقتگرایی و ضعف اخلاق و معنویت و نگاه اومانیستی و ابزاری به عالم، آدم و علم و دانش ازجمله اشتراکات و نتایج نظریهها و الگوهای کاربردیسازی در علوم انسانی موجود است.

کلیدواژه ها

علوم انسانی موجود, علوم انسانی اسلامی, پارادایم دانششناسی سکولار, پارادایم دانششناسی اسلامی, الگوها و نظریههای کاربردیسازی, ارزیابی انتقادی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.