بررسی و تحلیل فضایی - مکانی عوامل چالشزای منابع انسانی بخش کشاورزی در نواحی روستایی شهرستان ملایر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 53، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-53-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 455
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا تکلو

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علی شمس الدینی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

بیژن رحمانی

دانشیار گروه جغرافیای انسانی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مجید ولی شریعت پناهی

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، واحد یادگار امام، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر ری، ایران

چکیده

در کشورهای درحال توسعه منابع انسانی بخش کشاورزی در نواحی روستایی با چالش پیر سنی و مهاجرت جوانان مواجه شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل عوامل چالشزای منابع انسانی بخش کشاورزی در نواحی روستایی شهرستان ملایر انجام شده است. این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. در بخش نظری به شیوه کتابخانهای و در بخش دادهها به صورت میدانی از شیوههایی همچون مشاهده، مصاحبه، و انجامدادن پرسشنامه و حضور در نقاط سکونتگاهی بهره گرفته شده است. جامعه آماری ۷۳ روستای بخش مرکزی شهرستان ملایر است. با توجه به حجم بالای جامعه آماری، به نمونهبرداری از روستاها اقدام شده است که۱۰۰ خانوار از ۵ روستای مرکز دهستان بهعنوان نمونه تحقیق انتخاب شد. ابزار اصلی پژوهش پرسش­نامه محققساخته بوده که روایی و پایایی آن با کسب نظر ااستادان محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و سایر روشها تایید شده است. برای تجزیه و تحلیل از نرمافزار spss استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که با توجه به آزمون فریدمن عوامل اقتصادی از جمله کمبود اشتغال، درآمدکم، محدودیت زمین، تضمین ناکافی خرید محصولات، مشکلات بیمه با میانگین رتبه ۳/۲ در رتبه نخست، سپس عوامل فرهنگی و اجتماعی از قبیل عوامل جاذب جمعیت در شهر، چالش جوانان با اعضای خانواده و محیط روستا، وجود بستگان در شهر، ازدواج، و رشد بالای جمعیت روستاها با میانگین رتبه ۰۸/۲ در مرحله دوم و عوامل خدماتی و زیرساختی همچون کمبود امکانات آموزشی، درمانی، تفریحی، و عمرانی با میانگین رتبه ۶۳/۱ در مرحله سوم ایجاد چالش منابع انسانی نواحی روستایی موثر بودهاند.

کلیدواژه ها

بخش کشاورزی, توسعه منابع انسانی, شهرستان ملایر, نواحی روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.