ماهیت نظریه در فلسفه سیاسی از منظر علامه طباطبائی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه جستارهای سیاسی معاصر، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_POLST-11-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 228
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسحاق سلطانی

دانشجوی دکتری اندیشه سیاسی دانشگاه شهید بهشتی

منصور میر احمدی

استاد علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی

محمدصادق نصرتپناه

استادیار علوم سیاسی دانشگاه امام صادق (ع)

چکیده

این نوشتار چیستی نظریه در فلسفه سیاسی را با ابتنا به آرا علامه طباطبائی و بر اساس روش تفسیری متنمحور مورد بحث قرار داده است. ابتدا جایگاه فلسفه سیاسی و تعریف آن در گستره علوم اسلامی مشخص گشته و سپس با مبنا قرار دادن نظریه ادراکات اعتباری، به تعریف نظریه در سطح فلسفه سیاسی پرداخته میشود. بر این اساس نظریه عبارت است از مجموعه اعتبارهای کلی و ثابت(اعتبارهای حدوسط) ارزشمند و مقدس که با سامان دادن به افعال جمعی انسانها در جامعه، قصد دارد آنان را به سمت سعادت کمال انسانی رهنمون شود. پس سه ویژگی اعتباری بودن، کلیت و ثبات به عنوان مژلفههای اساسی نظریه در نظر گرفته شده است. برای تحقق چنین معنایی لازم است با اتکا به معقول ثانی فلسفی متناسب با هر یک از حوزههای موضوعی فلسفه سیاسی، که خود مبتنی بر انسانشناسی اسلامی اتخاذ شدهاند، مجموعه اعتبارهای حدوسطی، که امتدادیافته همان معقول ثانی هستند، را به صورتی منسجم و در ارتباط با یکدیگر سامان داد. همچنین برای داوری چنین نظریهای میتوان مطابقت آن با اعتبارهای شرعی، تجارب بشری، ساختار طبیعی وجود انسانی و مهمتر از همه انطباق با ساختار روحانی و علوی وجود انسان را مد نظر قرار داد.

کلیدواژه ها

فلسفه سیاسی, نظریه, فلسفه اسلامی, اعتباریات, علامه طباطبائی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.