مقایسه تولید سلولاز در سلولهای جهشیافته Trichoderma parceramosume PTCC۵۱۴۰

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 6، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-6-22_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی نوری

کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران

طاهره سجادی

کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مهرداد آذین

دانشیار بیوتکنولوژی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: سلولز فراوان­ترین پلیمر زیستی در طبیعت است. کمپلکس آنزیمی سلولاز از سه آنزیم اندوگلوکاناز، سلوبیوهیدرولاز و β-گلوکوزیداز تشکیل شده است. گلوکز آزادشده از هیدرولیز آنزیمی سلولز بهعنوان یک سوبسترای مناسب در زیستفناوری استفاده می­شود. مواد و روشها: در این پژوهش ۷ گونه مختلف از جنسTrichodermaاز مرکز کلکسیون میکروارگانیسم­های صنعتی ایران دریافت و فعالیت سلولازی در آنها بررسی شد. کربوکسیمتیل سلولز، آویسل و سلوبیوز بهترتیب بهعنوان سوبسترای سنجش فعالیت آنزیم­های اندوگلوکاناز، اگزوگلوکاناز و سلوبیاز استفاده شد و همچنین زیستتوده خشک سلولی و روند تولید آنزیم بررسی شد. درنهایت جهشزایی با اسید نیترو ۲/۰ مولار انجام شد. نتایج: براساس سنجش فعالیت آنزیمی از بین ۷ گونه مختلف تریکودرما، PTCC۵۱۴۰ Trichoderma parceramosume بهعنوان بهترین سویه با بالاترین فعالیت سلولولیتیک انتخاب شد. این سویه با داشتن فعالیت اندوگلوکانازی ۱۸۲/۰ واحد در میلی­لیتر، فعالیت اگزوگلوکانازی ۵۳۸/۰ واحد در میلی­لیتر و فعالیت سلوبیازی ۱۰۹/۰ واحد در میلی­لیتر بهعنوان سویه­ای که بالاترین فعالیت را در هر سه آنزیم داشت انتخاب شد. جهشزایی تصادفی سویه والد و انتخاب سویههای جهشیافته منجر به تولید ۴ سویه جهشیافته پایدار شد که میزان تولید آنزیم در آنها از ۲ تا ۱۱ برابر بیشتر از سویه والد بود. بحث و نتیجهگیری: بررسی سلولاز تولیدشده در جهشیافته­های حاصل از PTCC ۵۱۴۰ T. parceramosumeنشان داد که استفاده از روش جهش­زایی، با افزایش ۲ تا ۱۱ برابری فعالیت آنزیمی می­تواند بهعنوان روش مناسبی برای افزایش فعالیت کمپلکس آنزیمی سلولاز باشد. جهشیافته­های بهدستآمده در این پژوهش، میتوانند بهعنوان انتخابی مناسب جهت فرآیندهای تبدیل سلولز به سوبستراهای ساده­تر مطرح باشند.

کلیدواژه ها

PTCC ۵۱۴۰ Trichoderma parceramosume, جهشزایی تصادفی, اسید نیترو, سلولاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.