زاده نمی شود تبدیل به زن می شود (بررسی کلیشه های جنسیتی در کتاب مدیریت خانواده و سبک زندگی (ویژه خواهران) پایه دوازدهم)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF07_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 676
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره خلیلی

دانشجو کارشناسی ارشد،گروه زبان شناسی،دانشکده ادبیات و علوم انسانی،دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد،ایران

الهه عمارلو

دانشجو کارشناسی ارشد،گروه زبان شناسی،دانشکده ادبیات و علوم انسانی،دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد،ایران

چکیده

در اذهان گروه های متعدد جامعه مجموعه ای از ذهنیت های از قبل تعریف شده وجود دارند که به انها کلیشه یا تفکر غالب گفته می شود.نوعی از کلیشه که بوسیله ی جامعه تعیین شده و موسوم به کلیشه جنسیتی است، برای هر شخص پس از تولد جنسیت تعیین می کند که تفکرات و نگرش های شخص مطابق با آن کلیشه های جنسیتی شکل می گیرد. انحراف از این کلیشه ها فرد را به مثابه شخصی بی ارزش و ناسازگار تلقی می کند. از مهم ترین نهاد هایی که موظف اند تا دانش آموزان را برای پذیرش نقش های مختلف در جامعه اماده کنند، خانواده، رسانه ها و آموزش و پرورش می باشند ، پس از خانواده آموزش وپرورش مهم ترین نهادی است که کودک به آن وارد می شود و در هر جامعه ای حضور دارد این نهاد تاثیر عمیق تر و وسیع تری نسبت به سایر نهاد ها می گذارد چرا که دانش اموزان تقریبا نیمی از وقت خود را در مدرسه می گذرانند و نقش هایی که باید در اینده بر عهده بگیرند از طریق محتوای اموزشی به انها القا می گردد ،اگر ارزش ها و اطلاعات و نقش ها بر اساس کلیشه های جنسیتیتعیین و مشخص گردند ممکن است موجب عدم شکوفایی استعداد ها شوند. هدف از انجام این پژوهش بررسی کلیشه های جنسیتی موجود در کتاب مدیریت خانواده و سبک زندگی (ویژه دختران ) پایه دوازدهم می باشد که بازخورد منفی در فضای مجازی توسط دانش آموزان و فعالان حقوق زنان داشته است. در پژوهش پیش رو به بررسی محتوا کتاب مدیریت خانواده و سبک زندگی از منظر نظریه های طرحواره های جنسیتی، بازنمایی وکلیشه سازی می پردازیم ،یافته ها حاکی از آن است که اضطراب و نگرانی، وظایف و علایق زنانه و کلیشه های عصبانیت، تکیه گاه و نان آور خانواده مربوط به مردان جزو پربسامد ترین کلیشه ها شناخته شده است .

کلیدواژه ها

کلیشه های جنسیتی،مدیریت خانواده و سبک زندگی، پایه دوازدهم،بازنمایی،جامعه پذیری جنسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.