سمیت نانومواد و عوامل موثر بر آن؛ نانولوله های کربنی و نانوذرات فلزی طلا، نقره، پلاتینیوم: یک مطالعه ی مروری
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته ای در نانو فناوری
- کد COI اختصاصی: NANOB03_020
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1096
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معدن و محیط زیست
چکیده
نانوفناوری علم جدیدی است که به تولید و مطالعه ی موادی با داشتن حداقل یک بعد با اندازه ی کمتر از ۱۰۰ نانومتر می پردازد. این فناوری در حوزه های مختلفی از جمله پزشکی، محیط زیست، صنایع غذایی، تصفیه آب و ... کاربردهای خاص خود را پیدا کرده است. فناوری نانو در کنار مزایا و فرصت های ویژه ای که در علوم مختلف ایجاد می کند، پتانسیل تبدیل شدن به یک آلاینده ی زیست محیطی و ماده ای سمی برای سلامتی انسان و دیگر جانداران را نیز به خصوص با توجه به اندازه ی ابعاد کوچکش از خود نشان داده است. نانولوله های کربنی و نانوذرات فلزی مانند نانوذرات طلا، نقره و پلاتینیوم از جمله نانومواد متداول و پر استفاده در صنایع مختلف هستند که هر کدام آثار سمی مختص به خود را با توجه به عوامل مختلف بر سلامتی انسان ایجاد می کنند. چهار عامل اندازه، بار سطحی، شکل و نوع پوشش نانوماده به عنوان مهمترین عوامل تاثیر گذار بر میزان سمیت شناخته شد. در بین اینها پارامتر اندازه ابعاد ارتباط ثابت و مشخصی با میزان سمیت ندارد، به طوری که در بسیاری از موارد این ارتباط، یک رابطه ی معکوس است و در برخی موارد هم ارتباط مستقیم بین اندازه ابعادنانوماده و میزان سمیت آن وجود دارد. در مورد بار سطحی مطالعات نشان داد که احتمال آسیب زدن به اندام های مختلف بدن و به خصوص سلول ها به علت غالب بودن بار منفی در غشای سلولی از جانب نانوموادی با بار سطحی مثبت بیشتر خواهد بود. در ارتباط با شکل نیز مطالعات حاکی از آن است که هر چه شکل نانوذره به کره نزدیک تر باشد، در صورت نفوذ به بدن، سلول های بیگانه خوار راحتتر آنها را بلعیده و هضم می کنند و نانوموادی مانند نانولوله های کربنی به علت داشتن نسبت ابعادی بالا امکان ایجاد سمیت و خطرات بیشتری دارند. پوشش ها نیز می توانند یکی از بهترین راه ها برای مانع شدن از ایجاد سمیت و واکنش نانوذرات با سلول های بدن باشند. همچنین در بین سه نانوذره ی فلزی طلا، نقره و پلاتینیوم خطرات بالقوه ی نانوذره ی نقره و سمی زایی آن برای اندام ها و سلول های بدن از دو نانوذره دیگر بیشتر ارزیابی شد و در مورد استفاده از آن در نظر گرفتن احتیاط های بیشتر ضرورت دارد. این در حالی است که نانوذرات طلا در بسیاری از موارد در محدوده غیر سمی قرار گرفت و نانوذرات پلاتینیوم از نظر میزان سمیت جایی در بین این دو قطب قرار دارند.کلیدواژه ها
نانومواد، سمیت، نانولوله های کربنی، نانوذرات فلزی، نانوذرات طلا، نانوذرات نقره، نانوذرات پلاتینیوممقالات مرتبط جدید
- Molecular Simulation of Water Transport through Polyamide Membrane in K+Cl- Salt Solution
- نانوکامپوزیت ها در دندانپزشکی
- Improving the characteristics of L-shaped graphene-based gas sensor using gold block on the surface
- Molecular Modelling of Gelatin Bundles for Atomistic Investigations Suggesting Two Stable Conformations
- بررسی تاثیر نانوذرات منیزیم بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه بادرنجبویه Melissa officinalis
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.