اثربخشی زوجدرمانی هیجان مدار در مقایسه با رویکرد واقعیتدرمانی بر انعطاف پذیری کنشی و تحمل پریشانی زوجها

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-14-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا حسین زاده

دانشگاه آزاد اسلامی

شهره قربان شیرودی

دانشیار دانشگاه آزاد تنکابن

جواد خلعتبری

دانشیار دانشگاه آزاد تنکابن

محمدعلی رحمانی

استادیار دانشگاه آزاد تنکابن

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوجدرمانی هیجان ­مدار و زوجدرمانی واقعیت ­درمانی بر انعطافپذیری کنشی و تحمل پریشانی بود. روش: پژوهش حاضر نیمه­ آزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه و جامعه آماری زوجهای مراجعه ­کننده به مراکز مشاوره آوای درون، رهنما، و بیمارستان مهر شهر تهران در سال ۱۳۹۷ بود که ۶۰ زوج داوطلب به پرسشنامه انعطافپذیری کنشی کونور و دیویدسون (۲۰۰۳) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (۲۰۰۵) پاسخ دادند و پس از غربالگری ۴۵ زوج انتخاب به صورت تصادفی در گروه آزمایشی هیجان ­مدار، گروه آزمایشی واقعیت­ درمانی، و گروه گواه (در هر گروه ۱۵ زوج) جایگزین شدند. هر دو گروه آزمایش به مدت هشت جلسه ۹۰ دقیقهای تحت مداخله هیجان­ مدار جانسون  (۲۰۱۲) و واقعیت­ درمانی گلاسر (۱۳۹۵) قرار گرفته و دادهها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط اندازههای مکرر تحلیل شد. یافتهها: نتایج حاکی از تاثیر مداخله هیجان ­مدار بر انعطافپذیری کنشی (۷۵/۲۹ =F، ۰۰۱/۰ =P) و تحمل پریشانی (۱۴/۱۲ =F، ۰۰۴/۰ =P) و تاثیر مداخله واقعیت ­درمانی بر انعطافپذیری کنشی   (۱۴/۱۲ =F، ۰۰۴/۰ =P) و تحمل پریشانی (۱۴/۱۲ =F، ۰۰۴/۰ =P) و پایداری این تاثیرها در مرحله پیگیری بود. نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد که تفاوت بین دو روش زوجدرمانی معنادار نیست (۱۸/۰ < P). نتیجهگیری: هر دو مداخله موجب شد تا زوجها تمرکز را از رفتار همسر خود برداشته و بر رفتار خود متمرکز شوند و ضمن افزایش تحمل، با یادگیری برنامه ارتباط درست، توانستند روابط خویش را بهبود ببخشند.

کلیدواژه ها

انعطافپذیری کنشی, تحمل پریشانی, زوجدرمانی, هیجان مدار, واقعیت درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.