بررسی اثربخشی تحریک نوری کورتکس مغز بر کاهش علایم افسردگی و تغییرات الکتروانسفالوگرافی کمی(QEEG)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-22-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 272
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد علیپور

گروه روان شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

حدیث غفاری خلیق

گروه روان شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مهدی یزدان ثابت

گروه روان شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مریم زمانی

گروه روان شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مهدیه صراف رضوی

مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه: این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی تحریک نوری کورتکس مغز بر کاهش علایم افسردگی انجام شده است. روش کار: در این کارآزمایی بالینی ۶ نفر مبتلا به اختلال افسردگی با نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. آزمون بک و QEEG به عنوان پیش آزمون گرفته شده است. همچنین شرکت کنندگان از نظر وضعیت خواب، روابط اجتماعی، خلق، امیدواری، خطاهای شناختی مورد بررسی قرار گرفتند. درمان به صورت جلسات ۳ الی ۴ دقیقه ای، دو روز در هفته و برای ۱۰ جلسه صورت گرفته است. ناحیه تحریک پیشانی و نقاط F۳ و F۴ بود. داده ها با تستهای آماری مانند یو من-ویتنی و نرم افزار SPSS تحلیل شدند.  یافته ها: بین دو گروه آزمون و شاهد از نظر تغییر در موج دلتا در کانال FP۲ تفاوت معنی داری وجود دارد (۳=۵۰/۱۴۷، ۵=N۱، ۵=N۲، ۰۱۶/۰=P). نتایج حاصل از پرسشنامه افسردگی بک کاهش معنی دار نمرات در گروه آزمون را نشان می دهد (t=۳.۴, df=۲, p=۰.۰۳) در حالی که تفاوت نمرات در گروه شاهد معنی دار نمی باشد (t=۲.۳, df=۲, p=۰.۰۷).نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش با توجه به پرسشنامه افسردگی بک کاهش در علایم افسردگی را نشان می دهد. همچنین ثبت QEEG تغییر معنادار در سطح امواج دلتا در ناحیه F۲ را نشان می دهد. این ناحیه با قدرت قضاوت و مهار تحریک ها ارتباط دارد که می تواند در بهبود علایم افسردگی موثر باشد.

کلیدواژه ها

افسردگی, الکتروانسفالوگرافی کمی, تحریک نوری کورتکس مغز, نور مادون قرمز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.