تاثیر استفاده از هسته خرمای عمل‏آوری شده با روش‏های مختلف در جیره بر عملکرد جوجه‏های گوشتی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-22-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا قربانی

دانشیار،هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان- تخصص تغذیه طیور

طاهره محمدآبادی

دانشیار،دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان/ میکروبیولوزی شکمبه/ آشنایی کامل با روشهای آزمایشگاهی

حدیث میرزایی

دانشجوی دکتری، خوزستان، ملاثانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، گروه علوم دامی، محمدرضا قربانی

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از هسته خرمای عمل‏آوریشده در جیره بر عملکرد جوجه‏های گوشتی بود. در این آزمایش از ۲۸۰ قطعه جوجهگوشتی، در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- شاهد (جیره بدون هسته خرما)؛ ۲- جیره حاوی ۱۰ درصد هسته خرمای خام و سه تا هفت - بهترتیب ۱۰ درصد هسته خرما که با فشار و بخار، سود، باکتری لاکتوباسیلوس فرمنتوم، باکتری باسیلوس سابتیلیس و قارچ آسپرژیلوس نایجر عمل‏آوری شدند. هستههای فرآوریشده نسبت به هسته خام، پروتئین خام بالاتر و چربی خام (بهجز تیمار سود) پایینتری داشتند (p < ۰/۰۵). میزان خوراک مصرفی، افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک و جمعیت میکروبی رودهکور جوجههای گوشتی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. طول روده کوچک پرندگان تغذیهشده از جیرههای حاوی هسته عملآوریشده با فشار و بخار و سود نسبت به پرندگانی که جیره حاوی هسته خرمای عملآوریشده با قارچ و یا جیره بدون هسته خرما تغذیه کردند کمتر بود (p < ۰/۰۵). بیشترین میزان ماده خشک بستر و کمترین مقدار خاکستر فضولات در گروه تغذیهشده با جیره حاوی پودر هسته خام مشاهده شد (p < ۰/۰۵). براساس نتایج حاصل در این تحقیق، نوع عملآوری هسته خرما تاثیری بر عملکرد و جمعیت میکروبی رودهکور جوجههای گوشتی ندارد. لذا با توجه به هزینه بالای عملآوری، و اثرات مطلوب تغذیه هسته خام بر کیفیت بستر، استفاده از هسته خام خرما در جیره جوجههای گوشتی پیشنهاد میشود.

کلیدواژه ها

ارزش غذایی, تخمیر, جوجه‏ های گوشتی, فراوری, هسته خرما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.