بررسی تاثیر کود زیستی نیتروکسین و ورمیکمپوست بر بهبود عملکرد کمی گیاه دارویی همیشه بهار (.Calendula officinalis L)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPE-6-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول رحیمی

علی راحمی کاریزکی

عبدالطیف قلیزاده

ابراهیم غلامعلی پور علمداری

حسین صبوری

چکیده

چکیده مقدمه: یکی از ارکان اصلی کشاورزی پایدار استفاده از کودهای زیستی در اکوسیستمهای زراعی با هدف حذف کاربرد کودهای شیمیایی است. بهکارگیری کودهای بیولوژیک به­عنوان یک استراتژی در کشاورزی پایدار میتواند علاوهبر افزایش تولید گیاهان دارویی، سبب افزایش میزان ماده موثره آنها نیز شود. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف کودهای آلی و زیستی بر صفات کمی گیاه دارویی همیشه بهار در جهت بهینهسازی شرایط کاشت و پرورش سالم آن انجام شد. مواد و روش­ها: بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف ورمیکمپوست و نیتروکسین بر خصوصیات کمی گیاه دارویی همیشه بهار آزمایشی گلدانی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی ۹۴-۱۳۹۳ در گلخانه دانشگاه گنبد کاووس اجرا گردید. عامل اول تیمار کودی ورمیکمپوست در ۶ سطح (صفر، ۱۰، ۲۰، ۴۰، ۷۰ و ۱۰۰ درصد ورمیکمپوست) و عامل دوم کود بیولوژیکی نیتروکسین که شامل دو سطح تلقیح (۲۵ میلیلیتردر هر کیلو خاک) و عدم تلقیح نیتروکسین بود. نتایج: نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر ورمیکمپوست، نیتروکسین و اثر متقابل ورمیکمپوست × نیتروکسین بر تمام صفات مورد مطالعه به جز تعداد گل در گلدان و ارتفاع اندام هوایی معنیدار شد. براساس نتایج مقایسه میانگین بیشترین تعداد و وزن گل در گلدان در تیمارهای ۷۰ درصد ورمیکمپوست بدون تلقیح نیتروکسین و کمترین مقدار وزن گل و تعداد گل مربوط به تیمار شاهد با تلقیح نیتروکسین بود. بیشترین مقدار زیست توده به تیمار۷۰ درصد ورمیکمپوست بدون تلقیح نیتروکسین و کمترین مقدار آن به تیمار شاهد با تلقیح نیتروکسین اختصاص داشت. بیشترین ارتفاع اندام هوایی در تیمار ۴۰ درصد ورمیکمپوست با تلقیح نیتروکسین و کمترین میزان آن در تیمار شاهد با تلقیح نیتروکسین بهدست آمد. بیشترین طول ریشه در تیمار ۱۰ درصد ورمیکمپوست بدون تلقیح نیتروکسین و کمترین آن در تیمار ۴۰ درصد ورمیکمپوست با تلقیح نیتروکسین بهدست آمد. همچنین طولانیترین زمان از اولین ظهور گل تا ۵۰ درصد گلدهی مربوط به تیمار شاهد بدون تلقیح نیتروکسین و کمترین مدت زمان مربوط به تیمار ۱۰ درصد ورمیکمپوست بدون تلقیح نیتروکسین بود. نتیجه­گیری: نتایج این بررسی نشان داد کاربرد کودهای زیستی ورمیکمپوست و نیتروکسین به صورت تلفیقی باعث افزایش عملکرد زیستی گیاه دارویی همیشه بهار گردید. بیشترین عملکرد کمی از قبیل تعداد گل در بوته در تیمارهای ۱۰ و ۲۰ درصد ورمیکمپوست با تلقیح نیتروکسین به‍دست آمد. در گیاه دارویی همیشه بهار میزان تولید گل خشک در واحد سطح، به عنوان عملکرد اقتصادی در نظر گرفته می­شود، که اگر هدف تولید زینتی و باغی این گیاه باشد، تیمارهای کودی مورد مطالعه پیشنهاد میشود.

کلیدواژه ها

ارتفاع بوته, تلقیح میکروبی, روز تا گلدهی, ورمیکمپوست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.